Ränteavdrag på bolånet? Så här gör du.
Ränteavdrag på bolånet? Så här gör du. - Foto: Hasse Holmberg/Fredrik Sandberg/TT

Sänka dina boendekostander? Så gör du ränteavdrag på bolånet

Orolig för höjda boendekostnader? Då kan det vara läge att jämka på bolånet. Det går nämligen att få tillbaka ränteavdraget varje månad – istället för med skatteåterbäringen en gång om året.


Räntorna på bostadslånen har gått upp kraftigt och förväntas fortsätta stiga den närmsta tiden. Det har fått många att oroa sig för en höjd boendekostnad. 

I en uträkning som Nyheter24 gjort så blir ett lån på 1 000 000 kronor 1 875 kronor dyrare, om du tidigare hade en ränta på 1,5 procent, här kan du läsa mer om hur mycket dyrare bolånen blir.

Ränteavdrag på bolånet – så funkar det

Men det går att få ner månadskostnaden väldigt enkelt – genom att jämka på skatten. 

Alla som har ett bostadslån får göra skatteavdrag på räntekostnaden. Det görs automatiskt varje år när man deklarerar, och betalas sedan ut årligen vid en eventuell skatteåterbäring.

Har du jämkat ditt ränteavdrag på bolånet, betalar du istället mindre skatt varje månad. 

Hur jämkar man bolånet? 

Vill du jämka ränteavdraget varje månad måste du ansöka om det hos Skatteverket genom att fylla i blanketten SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt.

När du gjort det dras mindre skatt på din lön varje månad, och det blir mer över i plånboken varje månad. 

Hur mycket får man tillbaka på ränteavdraget? 

Man får göra avdrag på 30 procent av räntekostnaderna på upp till 100 000 kronor, är lånet högre än det får du göra avdrag med 21 procent på resterande del.

Experten svarar: Är det för sent att binda bolåneräntan nu?

/