Är det för sent att binda räntan på bolånet nu?
Är det för sent att binda räntan på bolånet nu? - Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT

Experten svarar: Är det för sent att binda bolåneräntan?

Hushållen ska klara en höjning av bolåneräntan. I kombination med att allt annat också blir dyrare riskerar den ändå att slå hårt – men är det för sent att binda räntan?


Riksbankens höjning av räntan på tisdagen innebär att styrräntan nu ligger på 1,75. Det påverkar direkt de rörliga bolånen, som normalt ligger 2 procentenheter högre än styrräntan.

Men enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är det svårt att säga hur mycket tremånadersräntorna kommer att höjas nu.

— Det är inte säkert att den hoppar upp så mycket. Det kan vara så att det här redan är inräknat i dagens ränta, säger hon.

Är det fortfarande läge att binda sin ränta?

När det kommer till bundna räntor är det andra parametrar än styrräntan som spelar in.

— Där spelar händelser i vår omvärld, som det internationella ränteläget, större roll, säger Claudia Wörmann.

I augusti valde 80 procent av SBAB:s nya bolånetagare rörlig ränta. Enligt Claudia Wörmann betyder dagens besked sannolikt att fler nu kommer att binda räntan.

TT: Det är inte för sent att binda nu?

— Det skulle jag inte säga. Det är klart att det är försent att binda på 1,5 procent, men inte på lite högre nivåer. Man ska se det i relation till hur orolig man är. Klarar man idag inte ytterligare en höjning så kanske att binda bolånen är det bästa alternativet.

När bankerna ger ut bolån så räknar de i de flesta fall att hushållen ska klara en ränta på 6 procent eller mer.

Men när allt annat också stiger i pris så blir det extra kännbart.

— Hushållen klarar räntehöjningen, men hur funkar det i kombination med allt annat? Man ska tanka bilen, barnen ska ha mat och diskmaskinen måste köras, säger Claudia Wörmann.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.