Hur påverkas egenföretagare av Riksbankens höjning av styrräntan?
Hur påverkas egenföretagare av Riksbankens höjning av styrräntan? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så drabbas egenföretagare av räntechocken: "Tuffare"

Riksbanken höjde styrräntan med 100 punkter – från 0,75 procent till 1,75 procent. Vad innebär det för landets egenföretagare? Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, svarar.


Under de senaste månaderna har många svenskar kämpat lite extra med att få ekonomin att gå ihop. Drivmedelspriserna har skenat iväg till rekordnivåer, maten har blivit dyrare och elkrisen tvingar människor att öppna plånboken mer än vanligt.

På tisdagsmorgonen meddelande också Riksbanken att styrräntan höjs med en hel procentenhet – något som får konsekvenser på flera håll.

Här kan du läsa om hur lönerna kan tänkas påverkas av räntehöjningen.

"Mest drabbas egenföretagare med stora lån"

Precis som för privatpersoner blir det dyrare för företag att låna pengar. För Nyheter24 förklarar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, vilka småföretagare som räntehöjningen lär slå hårdast mot.

– Mest drabbas därför egenföretagare med stora lån. Många företagare kommer också känna av, om de inte redan känner av det, att hushållen kommer att hålla hårdare i plånboken på grund av högre kostnader. Så det finns ju därmed också en indirekt påverkan. 

– Å andra sidan har många företagare dessutom tvingats brottas med höga inköpskostnader till följd av det stigande prisläget, och då har utmaningen varit att hela tiden försöka föra över kostnaderna till kunder. Vi får se i vilken utsträckning företag kommer att kunna göra det nu. Det blir nog tuffare.

Läs om hur du sänker din bolånekostnad med 20 procent här.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.