Privata vårdinrättningar ska inspekteras av Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Privata vårdinrättningar ska inspekteras av Arbetsmiljöverket. Arkivbild. - Foto: TT

Stor inspektion av privata vårdinrättningar

Varje år anmäls tusentals belastningsskador inom vård och omsorg. I ett försök att få bukt med dem genomför Arbetsmiljöverket nu en omfattande inspektion av privata vårdinrättningar.


Belastningsskador inom vård och omsorg står för 2 600 av anmälningarna som kommer in till Arbetsmiljöverket varje år. Nu ska Arbetsmiljöverket genomföra inspektioner på 1 500 privata vårdinrättningar för att se om de gör tillräckligt för att förebygga belastningsskador hos sin personal.

Över hälften av belastningsskadorna är orsakade av tunga lyft och förflyttning av personer. Detta kommer också vara fokus under inspektionerna som Arbetsmiljöverket ska utföra runt om i Sverige under två veckors tid. Vårdinrättningar med minst fyra anställda inom hemtjänst, vårdcentraler och specialistläkarverksamhet kommer inspekteras.

Belastningsskador är den vanligaste orsaken till arbetsmiljöskador inom vård och omsorg för både kvinnor och män. Men av dem som drabbas är nio av tio kvinnor. En viktig förklaring till det är att män och kvinnor har olika yrken inom vård och omsorg, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.