Pundet har nått en ny bottennivå gentemot dollarn. Arkivbild.
Pundet har nått en ny bottennivå gentemot dollarn. Arkivbild. - Foto: TT

Pundet på rekordlåg nivå mot dollarn

Det brittiska pundet har nått ett nytt bottenrekord gentemot dollarn. Fallet beror på en oro för den brittiska ekonomin efter att regeringen presenterat en budget med massiva skattesänkningar.


Ett pund kan tidigt på måndagsmorgonen köpas för 1.0350 dollar.

Nedgången kom i samband med att de asiatiska börserna föll på nytt tidigt på måndagen i spåren av en allt starkare förväntan om att centralbankerna kommer fortsätta sina räntehöjningar i kampen mot den skenande inflationen.

I både USA, Storbritannien, Schweiz och Sverige har kostnaden för att låna pengar ökat betydligt på kort tid.

Förra veckan föll pundet till ett dollarvärde på 1,10 – den lägsta nivån sedan 1985, när den nye finansministern Kwasi Kwarteng presenterade sin kontroversiella minibudget.

Och nu har värdet alltså minskat ytterligare.

Pundet tappar även mot euron, där man nu befinner sig på ett tvåårslägsta.

Bedömare varnar nu för att pundet snart kan hamna helt i paritet med dollarn.

De planerade skattesänkningarna, som enligt Kwarteng ska kickstarta den brittiska ekonomin, lär i kombination med det utlovade stödet till hushållen nämligen kräva omfattande upplåning.

— Huruvida den brittiska regeringens utannonsering av de största skattelättnaderna sedan 1972 kommer att resultera i en tillväxtutdelning är inget som marknaderna än så länge är villiga att överväga, säger Ray Attrill vid National Australia Bank.

— De konsumeras i stället av oro över storleken på regeringens finansiella behov på kort sikt vid en tidpunkt där det nuvarande underskottet i bytesbalansen ligger på mer än åtta procent av BNP.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

SAS skilsmässnota kan kosta över miljarden

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor. Ovanpå det landar en miljardsmäll för jurister och rådgivare, rapporterar norska medier.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.