Det här ska du göra med 100 000 – enligt experterna.
Det här ska du göra med 100 000 – enligt experterna. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Experterna: Det här ska du göra med dina sparpengar i kristider

Röda siffror på börsen, rekordhög inflation och kronan som tappar i värde. Med allt detta kan det kännas som ett minst sagt svårt sparläge just nu. Detta är vad ekonomerna anser är bäst att göra med 100 000 kronor som är redo att investeras.


Fakta: Ner för guldet, börsen och kronan

Hittills i år har det sett mörkt ut för både guldet, svenska kronan och Stockholmsbörsen.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen rasat med 32 procent.

Svenska kronan har kraftigt försvagats mot dollarn sedan årets början. Då gick en dollar för 9:05 kronor, nu 11:29 kronor per dollar.

Guldet har tappat runt 10 procent i värde sedan årsskiftet.

Kurserna är tagna från strax före 16-tiden på tisdagen.

Här kommer experternas bästa råd – om du har 100 000 över.

Telekom och läkemedel

Lämna absolut inte sparpengarna på hög på ett räntefritt konto i detta inflationsläge, menar Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet. Trots att det känns som ett ekonomiskt mörker så kan det ändå finnas bra möjligheter att komma in på börsen, om du är långsiktig i ditt sparande.

Det är då klokast att sprida ut det du investerar på olika sektorer och då välja dem som ändå klarar av läget hyfsat väl ändå, som telekom, läkemedel eller medicinteknik. Även de som till och med kanske gynnas av det nuvarande läget, som banksektorn.

Hoppa över tillväxtbolagen, som knappast kommer att gynnas av fortsatt stigande räntor.

— Man kan då ha en bas av flera av de här stabila sektorerna och en bas med utdelningsbolag också. Här finns det även fonder som riktar in sig på de enskilda sektorerna, säger Frida Bratt.

Även energisektorn kan komma att stå emot i det här tuffa läget.

— Det innefattar grön energi också, vilket är en intressant sektor. För omställningen påskyndas onekligen i det här läget, det flödar in mycket pengar i den här sektorn när det finns en stor efterfrågan just nu från stater och hushåll, säger Frida Bratt.

Amerikanska fonder

Satsa inte alla sparpengar på ett bräde, utan sprid i stället ut summan i ett längre månadssparande – som gärna är brett och i fonder. Det råder Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, den som vill investera 100 000 kronor i dag.

— I dagsläget är amerikanska fonder bra, då får du en kudde i dollarn som i nuläget är stark. USA har bäst förutsättningar att klara den rådande krisen, jämfört med till exempel Sverige, Europa, tillväxtmarknader eller Japan, säger han.

Robert Oldstrand anser också att man ska välja fonder som är inriktade på särskilda sektorer som klarar sig bra trots världsläget – som till exempel hälsovårdsfonder eller högutdelande fonder som ger stor utdelning och har starka kassaflöden.

Även fonder med inriktning mot grön teknik eller energiåtervinning är områden som troligtvis kommer att växa och investeras i under ganska många år framöver.

Det allra viktigaste är dock att man har en stor spridning i sin portfölj, och tänker långsiktigt, enligt Robert Oldstrand.

Sparkonto om du ska använda pengarna snart

Att sätta in pengarna på börsen är det bästa alternativet – om du tänker spara långsiktigt, alltså med en tidshorisont på runt fem till åtta år, och även har råd med den risk som sparande på börsen innebär, menar Shoka Åhrman.

— Är det däremot 100 000 kronor som ska användas inom ett till två år är sparkonto det bästa alternativet.

Att diversifiera sparandet är viktigare än någonsin, anser Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

— Nu är det svårare än någonsin att hitta bolag som är lönsamma, vilket gör att vi behöver sprida ut sparandet mellan olika branscher, regioner och olika typer av bolag. Det kan man få som sparare genom till exempel en bred aktiefond, eller en globalfond.

Om du som sparare vill ge dig in på aktiemarknaden är det i stället värdebolag och stabila bolag som är klokast i nuläget. Även de sektorer som klarar av läget väl, eller gynnas av höga räntor – som till exempel banksektorn.

Sektorer som klarar av att föra över sina ökade kostnader på konsumenterna, som hälsovårdssektorn och livsmedelssektorn, brukar också klara av kostnadsökningarna och vara mer konjunkturokänsliga, enligt Shoka Åhrman.

Dags att köpa guld, eller konst?

Mer alternativa investeringsmetoder, som till exempel guld, konst eller kryptovalutor, kan vara svårt för småsparare att börja med, som dels har ett relativt litet kapital att investera, dels har liten erfarenhet inom det specifika området. Framför allt i den instabila marknad som vi har nu, menar Shoka Åhrman.

Men om man som sparare ändå vill få exponering mot en viss råvara, kan ett alternativ vara en etf. Det är en börshandlad fond som följer värdet på en underliggande tillgång, som till exempel en råvara eller ett index på en utländsk börs.

— Ofta kan det vara svårt som småsparare att köpa guld, men då får man i alla fall exponering mot den här underliggande tillgången, säger Shoka Åhrman.

Att investera i kryptovalutor är väldigt riskfyllt, kurserna är extremt volatila, enligt Frida Bratt. Hur det går för kryptovalutornas värde korrelerar också med hur det går på den traditionella börsen.

— När riskaptiten har avtagit överlag har även riskaptiten för krypto gjort det. Det är inte så att kryptovalutor är en alternativ investering som inte korrelerar med börsen, båda är beroende av hög riskaptit, säger hon.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.