Hushåll med gasugn har fått uppleva hur det blivit mycket dyrare. Arkivbild.
Hushåll med gasugn har fått uppleva hur det blivit mycket dyrare. Arkivbild. - Foto: TT

Ingen självklar effekt på elnotan av nya förslag

EU-förslagen hur energifrågan ska lösas får blandade recensioner. Vissa åtgärder riskerar att inte få någon som helst betydelse för din elräkning, påpekar en analytiker.


Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen, har under eftermiddagen tagit del av de förslag som presenterats. Det finns nu en absolut nödvändighet att vidta åtgärder för att stötta hushåll liksom företag, påpekar han.

— Och det snabbaste sättet är ju att minska efterfrågan. Sedan är jag lite bekymrad över hur det har uttryckts att det ska leda till sänkta priser, säger han.

Thorstensson vänder sig framförallt mot förslaget kring ett intäktstak bland energiproducenter.

— Per definition så påverkar inte det priset utan det innebär bara att staten går in och tar en del av kakan, säger han.

Bland tidigare uppgifter som förekommit har också funnits detaljer om en nationell anpassning till förslagen, påpekar Magnus Thorstensson:

— Det kan både vara bra och dåligt. Det kan till exempel finnas viss flexibilitet gällande intäktstak. Även om vi har gemensam energimarknad så är den inte exakt likadan i alla länder.

Desto större positiv betydelse för hushåll som oroar sig för en riktig saftig elnota i vinter är beskedet om att elförbrukningen föreslås att sänkas i alla länder med fem procent under den mest kritiska perioden.

— Minskningen av elanvändningen bör pressa ned priserna men hur långt man når vet vi ju faktiskt inte.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

1 timme sedan
Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.