Magnus Hedberg ryckte ut för att hjälpa Sarah i Lyxfällan.
Magnus Hedberg ryckte ut för att hjälpa Sarah i Lyxfällan. - Foto: Privat och Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Sarah i Lyxfällan hade monsterskulder – det här hände sen: "Svårt"

När Lyxfällan besökte deltagaren Sarah hade hon ett växande skuldberg och en ekonomi som inte gick runt i slutet av månaden. Men vad hände egentligen när kamerorna stängdes av? För Nyheter24 berättar Sarah om sitt första intryck av experterna och hur livet ser ut idag.


I den senaste säsongen av Lyxfällan hjälpte programledare Magnus Hedberg den hårt arbetande ensamstående mamman Sarah från Norrköping. Hennes skuldberg hade bara växt sig större, samtidigt som ett kommande jobbyte skulle innebära en lägre inkomst. 

Vid tillfället Lyxfällan var hemma hos Sarah hade hon lagt 105 800 kronor på bland annat cigaretter, kaffe och mobilspel. Sarahs totala skuldbild landade i början av veckan på hisnande 392 000 kronor. Denna summa hade i slutet av avsnittet minskat till 190 000. 

Magnus Hedberg ryckte ut för att hjälpa Sarah. Foto: Lyxfällan/TV3

Här kan du läsa mer om Sarahs medverkan i Lyxfällan

Sarah hade 400 000 i skulder – så gick det efter Lyxfällan

Men hur har det egentligen gått efter Lyxfällan-kamerorna stängdes av? För Nyheter24 berättar Sarah att hennes medverkan var väldigt känslosam. Det var inte hon själv som sökte till programmet, utan hennes vänner – och till en början var Sarah en aningen tveksam. 

– När jag fick reda på att Gustav hade anmält mig så kände jag “över min döda kropp”. Jag tänker inte vara med i någon förnedrings-tv där någon står och säger hur värdelös jag är, berättar Sarah. 

Men nu med facit i hand är Sarah väldigt glad och tacksam över sin medverkan. I programmet berättade hon öppet om sitt förflutna som präglades av övervikt, mobbning och ensamhet. 

– Anledningen till att jag var med var framförallt för att visa andra att bara man vill så går det att resa sig ur psykisk ohälsa, reda ut problemet och gå all-in. Man kan lyckas ta tag i sina misstag om man kämpar och plockar fram viljestyrkan. 

Budgettavlan fick Sarah att tappa hakan. Foto: Lyxfällan/TV3

Det här var jobbigast med Lyxfällan-inspelningen

Sarah beskriver hur det var kämpigt under inspelningen att acceptera att hennes liv nu skulle bli offentligt och för allmänheten att ta del av, men Lyxfällan-teamet gjorde att hon kände sig trygg. 

– Det var jobbigt att stå framför en filmkamera och leva en vecka med ett helt team och inte äga sin tid under den veckan. Men samtidigt som det var en väldigt jobbig vecka att spela in så var det så kul eftersom det här teamet är så grymt att ha nära. Man blev snabbt väldigt avslappnad med varandra. 

Sarah om insikten i samtalet med Philip Diab

Förutom att få en ökad kunskap kring räntor och lån så lärde sig Sarah även mycket om sig själv. Hon har lärt sig att vara mer i nuet tillsammans med sin son och inte stressa, vilket var något hon diskuterade med livscoach Philip Diab i programmet. Men även här var Sarah något tveksam till en början. 

Philip Diab hjälpte Sarah att inse att hon måste leva i nuet. Foto: Lyxfällan/TV3

– Första minutrarna hade jag svårt för honom eftersom jag haft min stadiga psykolog som jag litar på fullt ut. Jag hade svårt att veta vad Philip skulle göra. Det var svårt för mig att läsa av, förklarar hon. 

Sarah insåg sedan att Philip Diab kunde trycka på helt nya knappar, och det blev ett väldigt givande samtal. 

– Men efter en stund förstod jag att vi ska hitta redskap och verktyg att bryta ett mönster. Det var väldigt lärorikt. 

Det blev ett känslosamt samtal med Philip Diab. Foto: Lyxfällan/TV3

Lyxfällan-deltagaren om Magnus Hedberg: "Hård men kunnig"

Programledare Magnus Hedberg hjälpte Sarah med allt från budgetering, sälja av prylar och förhandla räntor. Men när Lyxfällan-experten kom hem till Sarah i Norrköping för första gången i början av veckan kände hon initialt en rädsla. 

– När Magnus kommer upp på balkongen när jag träffar honom första gången, så kände jag “nu hoppar jag, nu gör vi något annat”, jag fick en flyktkänsla. Men han är en underbar person som är väldigt pedagogisk och kan väldigt mycket, säger Sarah och tillägger: 

– Han är hård men har så mycket kunskap. Han formulerar sig så pass bra så man verkligen förstår. En jättefin människa. 

Sarah berättar om det första mötet med Magnus Hedberg. Foto: Lyxfällan/TV3

När Lyxfällan lämnade Sarah började hon sitt nya jobb i samma veva, och det var en stor omställning med helt nya arbetstider, nya rutiner och ny ekonomi. Det här är rutiner hon lyckats hålla kvar i, och även den ekonomiska fronten beskriver Sarah som stabil. 

– Nu kontrollerar jag varje månad. Vad har jag i ränta? Är det något som skiljer sig? Är det mycket amorteringar den här månaden? Har räntan stigit eller sjunkit? 

Sarah fällde glädjetårar i slutet av veckan. Foto: Lyxfällan/TV3

"Man ska inte vara rädd för att vara med i Lyxfällan"

Vad har du för råd till någon i en liknande sits?

– Man ska inte känna en skam över att söka sig till en psykolog eller att prata med sina nära och kära om hur man mår. Många är lite rädda för att söka professionell hjälp, men jag tycker det är starkt att göra. 

Och vad gäller den ekonomiska biten så rekommenderar Sarah att inte gå på reklam om diverse lån och köp på avbetalning. 

–  Det gäller att inte falla för den frestelsen. Kolla istället över om man kan dra ner på något, kolla över sina räntor och lära sig mer. Man ska inte vara rädd för att vara med i Lyxfällan, säger Sarah till Nyheter24. 

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.