Lyxfällan blir ett uppvaknande för Andreas.
Lyxfällan blir ett uppvaknande för Andreas. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Andreas festar fem dagar i veckan – och har 330 000 i skulder: "Extremt"

Lyxfällans Magdalena Kowalczyk besöker i senaste säsongen Andreas som just nu är arbetslös och sover på en väns soffa. Samtidigt festar han flera dagar i veckan, och öppnar inga räkningar som dimper ner i brevlådan.


I det senaste avsnittet av Lyxfällan träffar vi Andreas i Stockholm, vars ekonomiska situation ser allt annat än bra ut. Han sover på en soffa, och är helt beroende av vänner för att ha någonstans att bo. Det här har gjort att inte heller måendet är särskilt bra, varken fysiskt eller psykiskt. 

Andreas sover på en kompis soffa. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Andreas i Lyxfällan festar fem dagar i veckan: "Extremt mycket"

Andreas jobbar som hantverkare och tjänar ibland bra med pengar, men när lönen kommer lägger han hellre pengarna på annat än på hyra. 

Andreas lever mer för dagen. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Jag lever nog mer för dagen. Mycket fester, väldigt mycket fester, extremt mycket fester. Runt fyra-fem dagar i veckan är jag ute. Det är inte hundra kronor utan många tusenlappar som flödat per dag, berättar Andreas. 

Just nu är Andreas arbetslös och har skulder hos både Kronofogden och flera inkassobolag. Samtidigt väljer han att strunta i alla räkningar som dimper ner i brevlådan. Han öppnar aldrig kuverten, utan slänger dem i soptunnan eller i ett skåp där de sedan blir liggande. 

Magdalena Kowalczyk frustration: "Varför skärper du dig inte bara?"

Lyxfällan-experten Magdalena Kowalczyk åker hem till Andreas både för att få rätsida med hans ekonomi och inställning till livet. 

– Förstår jag dig rätt nu, du går på krogen och åker på semester, men du har inte betalat hyror? Är det cool? Om du vet allt det här, varför skärper du dig inte bara?, frågar Magdalena Kowalczyk. 

Magdalena Kowalczyk åker hem till Andreas. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Här blir det känslomässigt för Andreas som förklarar att han tappat kämparglöden. Andreas kommer från en trasslig uppväxt, och de motgångar han gått igenom och hans dåliga självkänsla återspeglar sig i hans beteende idag. 

– Det är lite kluvna känslor för Andreas. Å ena sidan ömmar jag för honom eftersom han känns otroligt vilsen och inte riktigt vet vad han ska göra. Han vill få ordning på livet men lyckas inte. Å andra sidan blir jag faktiskt ganska irriterad. En vuxen karl som säger rakt upp och ner att det är roligare att gå på krogen än att betala hyran, förklarar Lyxfällan-experten. 

Andreas i Lyxfällan har varit på krogen 347 gånger – det gångna året

Andreas tidigare genomsnittslön när han jobbade inom bygg låg på ungefär 18 200 kronor, något som långt ifrån täcker Andreas dyra livsstil – vilket står klart när Magdalena tar fram budgettavlan. 

Den stora budgettavlan ser inte ljus ut. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Under kategorin mat räknas även hans krognotor in, och där har man kunnat se nästan en krognotedragning per dag – hela 347 stycken det gångna året. 

Det är sex stycken inkassobolag som jagar Andreas, och försäkringskassan för obetalt underhåll ligger hos Kronofogden. Avbetalningen för dessa hamnar på 18 200 kronor, och totalt har Andreas ett underskott på hela 24 300.

Andreas har ett underskott på 24 300. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-deltagaren har skulder på 330 000 kronor

För att ge Andreas en reality-check har Magdalena sammanställt hur mycket Andreas onödiga utgifter faktiskt har skenat iväg. Andreas tenderar att unna sig och äta ute ofta – något som landar på svindlande 73 000 under ett år, samtidigt som partynotan landar på 36 000 kronor, och snusandet på 12 000. 

Andreas totala skuldbild ligger sammanlagt på ungefär svindlande 330 000 kronor. 

Andreas totala skuld landar på en svindlande summa. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan
Det blir känslosamt i samtalet med Philip Diab. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällans livscoach Philip Diab rycker ut för att hjälpa Andreas bryta dessa beteendemönster. Det blir ett känslofyllt samtal där de diskuterar Andreas relationer och självkänsla. Andreas förklarar då att han försöker måla upp en bild av att han duger, och en person som han egentligen inte är. 

Vill du veta hur det går för Andreas? 

Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV3 och på Viaplay.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.