Per Strömbergs inkomst
I toppen i Ica-gruppens koncernledning sitter vd:n Per Strömberg sedan 2012. - Foto: Sofia Ekström/SvD/TT och Amir Nabizadeh / TT

Per Strömberg är vd för Ica-gruppen – här är hans svindlande miljonlön

Tillgångarna inom Ica är inte direkt få. Men vad tjänar man egentligen som vd för Ica-gruppen? Nyheter24 har tagit reda på hur Per Strömbergs ekonomi ser ut.


Ica är mest känt som ett av Sveriges största livsmedelsföretag, men inom koncernen finns även Ica-banken, Ica Fastigheter och Apotek Hjärtat AB som köptes upp år 2014.

Per Strömberg är Ica-gruppens vd

Ica-gruppens koncernledning styrs av vd:n Per Strömberg sedan 2012. Men i augusti stod det klart att det är Nina Jönsson som övertar rollen vid årsskiftet, då från sin tidigare tjänst som vd för Plantagen.

– Jag satte målbilden att vara en längre tid på Ica när jag började 2012 och det tycker jag att 10 år väl uppfyller (...), säger den avgående vd:n i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag känner ett stort engagemang för Ica och ser därför fram emot att fortsätta som ledamot i Ica-gruppens styrelse.

Som vd för Ica-gruppen ansvarar man för att sköta den löpande förvaltningen av bolaget enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar. Men hur ser det ut på lönekontot för Per Strömberg? Som väntat ser det inte ut att gå någon nöd på honom.

Här kan du läsa om hur mycket mannen bakom Dafgårds tjänar.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Så mycket tjänar Icas vd Per Strömberg

Enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Per Strömberg en fastställd förvärvsinkomst på svindlande 18 800 779 kronor år 2020. Det innebär med andra ord att vd:n kan plocka ut en stadig månadslön på cirka 1 566 732 kronor. Inte nog med det så hade miljonären ett överskott av kapital på 569 348 kronor.

Strömberg är även aktiv i nio bolag, där han sitter som ordförande i fyra av dem. I Ica-gruppen AB sitter han som extern verkställande direktör, enligt Alla bolag.

Här kan du läsa om hur mycket Max-ägaren Richard Bergfors tjänar.

Han är bland annat ordförande för Ica Sverige AB. Bolaget omsatte under år 2021 närmare 90 miljarder kronor där vinsten landade på strax över 4 miljarder. Tillgångarna uppmättes vara nära 19 miljarder kronor.

/
Ica
Relaterat
Senaste nytt

Två sprängningar dagarna före skredet

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Kina lade ut en flytande barriär för att hålla filippinska fiskare borta från ett omstritt rev i Sydkinesiska havet. Men den fick bara vara kvar i några dagar.

Polisen rapporterar om bedrägeri, Göteborg

"Försök till bedrägeri i Tolered.", skriver polisen på sin hemsida.

"Jag känner ingen som vill stanna här"

Månader av hungersnöd och en rädsla för etnisk rensning. Närmare 5 000 personer uppges hittills ha tagit sig från Nagorno-Karabach till Armenien. Vi är trötta på krig och rädsla, säger Nazakat Valijeva, till AFP.

Tingsryd: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Rv27 söder om Tingsryd.", skriver polisen på sin hemsida.

Äckliga anledningen - därför ska du byta handduk var femte dag

Att vira en nytvättad och väldoftande handduk runt sig är både trevligt och hälsosamt. Enligt Marléne Eriksson bör du byta handdukarna oftare än du kanske tror och detta av en specifik anledning.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.