Matpriserna rusar – med så många procent har varorna ökat
Tröst i inflationen. Vin, öl och sprit drycker är en av få varugrupper som inte blivit särskilt mycket dyrare. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Priserna på blöjor, mat och el skenar – här är tröstvarorna som klarat sig

Maten har blivit 16 procent dyrare, elen kostar 54 procent mer och räntorna har för snitthushållet dragit iväg med runt 40-45 procent jämfört med ett år tidigare. Den som vill ha inflationströst får söka sig till sötsaker, alkohol och tobak.


Konsumentpriserna, KPI, har på ett år stigit med 10,7 procent. Plockar man bort räntekostnader, enligt det mått som Riksbanken kör med, KPIF, var prisökningstakten 9,7 procent. Därmed har inflationen tagit ytterligare fart den senaste månaden.

Den livsnödvändiga maten bidrar ordentligt. Matpriserna är i snitt upp med 16 procent på ett år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Basvaror som ris, pasta och mjöl har stigit med runt 25 procent. Mejerivaror som mjölk, ost och ägg kostar 24 procent mer, smör och margarin, plus 30-40 procent.

Dyrare toabesök

Annat närbesläktat mer eller mindre livsnödvändigt som toapapper och blöjor har blivit 16 procent dyrare jämfört med september i fjol.

Frukt och grönt har ökat i pris mindre än maten i övrigt, upp 13 procent i snitt. Likaså sötsaker noterar generellt sett lägre prispåslag.

Annat för kroppen mindre nyttigt är det nästan rea på i sammanhanget. Alkoholhaltiga drycker som öl, vin och sprit har stigit i pris med runt tre procent. Cigaretterna har bara ökat knappt två procent på ett år, enligt SCB.

El, bränsle och ränta

De riktigt kraftiga fördyringarna hittas däremot i elkontakten och i bränsletanken. Elen har blivit i snitt 54 procent dyrare, drivmedel ligger på plus 24 procent, klart högre för dieselbilsägarna.

Bostadsräntorna har för ett snitthushåll stigit med 40-45 procent, enligt SCB. Men den som kör rörlig boränta har fått se kostnaden fördubblas på ett år, enligt bankernas snitträntor.

Än så länge har dock inte hyran stigit särskilt mycket, plus 1,7 procent på årsbasis för en genomsnittlig hyreslägenhet. Bostadsrättsföreningen har under samma period höjt månadsavgiften 1,2 procent, enligt SCB:s statistik.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pålägg återkallas – risk för listeria

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?