Elpriserna rasar.
Elpriserna rasar. - Foto: Anders Wiklund/TT och Fredrik Sandberg /TT

Nu rasar priserna på el – så billigt blir det

Parallellt med beskedet om mångmiljardstöd till hushållen sjunker elpriset kraftigt. På lördagen kostar elen 16 öre i hela landet och hela oktober blir billigare än i fjol i Sydsverige.


På lördag sjunker elpriset till 16 öre per kilowattimme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är ovanligt lågt och förklaras först och främst av blåsväder och att det är helg, då förbrukningen går ner.

Men det är inte enbart tillfälligt. Många dagar i oktober präglades av samma faktorer, parat med betydligt lägre gaspriser på kontinenten som kapat elpriserna i hela Europa, varvid smittoeffekten till Sverige minskat.

När det bara är någon dag kvar av oktober ligger snittpriset för månaden i Sydsverige, där elpristopparna varit som värst senaste året, på 78 öre/kWh. I rekordmånaden augusti var snittpriset 3:05 kronor. Och i oktober i fjol var priset 87 öre/kWh, alltså högre än nu.

Elpriserna lär stiga ordentligt i vinter

Men inför vintern spås priserna stiga ordentligt igen, även om de värsta tidigare skräcksiffrorna kommit av sig. På terminshandeln, handel med framtida elpriskontrakt, kostar en kWh drygt 250 öre första kvartalet 2023, baserat på priset i hela Norden.

På torsdagen kom Svenska kraftnät med besked om hur elprisstödet till hushåll och företag ska se ut. Det kommer att bli en klumpsumma, totalt 55 miljarder kronor, baserat på förbrukningen under den senaste tolvmånadersperioden oktober 2021–september 2022.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.