Markus Persson, 43, skapade det omåttligt populära spelet Minecraft.
Markus Persson, 43, skapade det omåttligt populära spelet Minecraft. - Foto: Therese Jahnson/SvD/TT och Stella Pictures

Markus Perssons enorma förmögenhet – skapade spelet Minecraft

Succéspelet Minecraft har miljontals spelare världen över, men skaparen är svensk och stavas Markus Persson. Om framgångarna märks på Perssons inkomst? Det kan man lugnt sagt säga.


Spelet Minecraft släpptes i sin helhet år 2011 och har sedan dess vunnit otaliga priser. Bakom spelet står den svenska spelutvecklaren Mojang Studios som grundades av den nu 43-årige Markus Persson.

– Jag hade prestationsångest förut, men inte längre. Jag kommer aldrig att kunna göra någonting lika bra. Jag är duktig på vissa delar av speldesign, och kring Minecraft blåste det liksom en perfekt storm, har han tidigare sagt till magasinet King

Tre år efter att Minecraft såg dagens ljus, i november 2014, sålde Persson spelföretaget till Microsoft – för svindlande 2,5 miljarder dollar.

Här kan du läsa om Candy Crush-skaparen Sebastian Knutssons monsterlön.

Markus Perssons svindlande miljoninkomst

Pengar är med andra ord inget problem för Markus Persson – något som också blir tydligt vid en närmare titt på 43-åringens inkomst.

Persson hade nämligen, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 6 041 781 kronor under 2019, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå.

Men det slutar inte där. Samma år hade Minecraft-skaparen ett överskott av kapital som landade på svindlande 744 990 721 kronor.

Markus Perssons tillgångar i Notch Enterprises AB

I bolaget Notch Enterprises AB, där Markus Persson sitter som vd, fanns tillgångar som beräknades uppgå till 13,3 miljarder kronor under 2021. Detta år plockade Persson, enligt företagets årsredovisning, ut en utdelning på 500 000 000 kronor.

Markus Perssons förmögenhet – god för miljarder

Faktum är att Markus Persson, enligt Forbes, är god för 1,3 miljarder dollar. Det innebär en förmögenhet på drygt 14,2 miljarder svenska kronor.

Läs om entreprenören Elon Musks enorma förmögenhet här.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.