Theranos före detta vd Elizabeth Holmes anländer till domstolen i San Jose i Kalifornien med sin pappa och pojkvän. Arkivbild.
Theranos före detta vd Elizabeth Holmes anländer till domstolen i San Jose i Kalifornien med sin pappa och pojkvän. Arkivbild. - Foto: TT

Åklagaren yrkar på 15 år för Elizabeth Holmes

I januari dömde juryn Theranos grundare Elizabeth Holmes för bedrägeri, efter en flera månader lång och hårdbevakad rättegång i Kalifornien.


Nu står det klart att åklagaren yrkar på 15 år i fängelse för blodbolagets grundare. Åklagaren anser också att hon ska betala över 800 miljoner dollar till tidigare partners och investerare, bland dem apotekskedjan Walgreens.

Elizabeth Holmes, 38, var en av Silicon Valleys fixstjärnor och utropades av bland annat Forbes till "en ny Steve Jobs". Hon var god för miljarder.

Men det varken medier eller investerare kände till, och som Holmes undanhöll, var hur dåligt hennes "revolutionerande" blodanalysmaskiner fungerade. I stället ljög hon om funktionerna och utsatte därmed patienter för risk.

Elizabeth Holmes advokat motsätter sig åklagarens föreslagna straff och anser att hon istället bör få husarrest och samhällstjänst, alternativt max 18 månader i fängelse. Straffet ska meddelas den 18 november.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!