Stockholmsbörsen gillade inte de nya Inflationssiffrorna. Arkivbild.
Stockholmsbörsen gillade inte de nya Inflationssiffrorna. Arkivbild. - Foto: TT

Storbanker vinnare på svag börs

Stockholmsbörsen backade sedan ny inflationsstatistik presenterats på tisdagen. Vid lunchtid hade börsen tappat 1,5 procent, men kurserna repade sig något och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,7 procent.


Inflationssiffrorna från Statistiska centralbyrån visar en inbromsning av inflationen, tack vare sjunkande elpriser. Exklusive energipriser märks dock en fortsatt uppgång och det fick viss betydelse för börsutvecklingen.

Bland vinnarna fanns banksektorn med Handelsbanken i täten, upp 1,2 procent. En tänkbar orsak till uppgångarna är att flera aktörer flaggar för att Riksbanken nästa vecka eventuellt höjer styrräntan med en hel procentenhet.

I motsatt riktning gick räntekänsliga bolag som molntjänstföretaget Sinch, ned 4,5 procent. Fastighetsbolaget SBB backade 2,3 procent. Inom fastighetssektorn kom även besked om att Castellum föreslår slopad utdelning till aktieägarna – och aktien straffades med en nedgång på 2,2 procent. Företaget har tidigare föreslagit höjd utdelning 24 år i rad.

Investmentbolaget Storskogen släppte delårssiffror som var något bättre än marknadens prognoser. Aktien rasade dock nästan 18 procent.

Boliden gör en nedskrivning på 263 miljoner kronor i samband med beskedet att gruvjätten avslutar sin prospekteringsverksamhet Outokumpufältet i Finland. Aktien steg 0,3 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Medan FTSE-index i London backade 0,2 procent steg CAC40-index i Paris och DAX-index i Frankfurt, båda med 0,5 procent.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Anna Kinberg Batra: Detta har hänt

1 timme sedan
Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.