Vissa varor har blivit dyrare, medan andra blivit billigare.
Vissa varor har blivit dyrare, medan andra blivit billigare. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Priserna som rusat och varorna som blivit billigare i oktober

Grönsaker och frukt har ökat mycket i pris under oktober jämfört med månaden innan. Men även kläder, dagstidningar och hushållsapparater har ökat rejält.


När Statistiska centralbyrån (SCB) varje månad ställer samman inflationssiffrorna tas prisuppgifter in på flera hundra olika varukategorier. Prisskillnaderna räknas fram både för en månad och för årstakten.

För oktober visar det sig att väldigt många varor har ökat i pris jämfört med i september. Prisökningarna är spridda över nästan alla produkt- och tjänsteområden.

Elen håller ner inflationen

Det som ändå håller nere oktoberinflationen är energipriserna. Elpriserna har minskat med över 23 procent, jämfört med september. Drivmedel har dock ökat nära 13 procent.

Blomkålen har blivit 33 procent dyrare

I stället har både mat och andra varor ökat rejält i pris jämfört med september, liksom olika slags tjänster. Räntor påverkar också inflationen uppåt enligt måttet KPI.

Blomkålen har ökat hela 33 procent på bara en månad, och tomater med över 16 procent. Vitkål, purjolök och champinjoner har också ökat mycket. Generellt sett har matpriserna fortsatt att stiga, under oktober är ökningen 1,5 procent jämfört med september.

I årstakt, oktober i fjol jämfört med oktober i år, är förändringen nu 17,2 procent för livsmedel, enligt SCB.

Dagstidningar dyrare

Priset för prenumerationer på dagstidningar har ökat mycket, plus över 11 procent under oktober jämfört med september. Även tv- och dataspel har blivit dyrare jämfört med månaden innan, plus drygt 14 procent. Kläder har ökat, liksom olika slags husgeråd och heminventarier.

Varorna som blivit billigare

Men det finns också sådant som har blivit billigare den senaste månaden. Lammköttet har minskat drygt 4 procent jämfört med månaden före. Småkakor och kex har minskat över 3 procent och päron över 11 procent.

Inrikesflygresor har blivit över 10 procent billigare, och utrikesresorna föll med över 5 procent jämfört med september.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.