Jämfört med förra året minskade försäljningen under Black week i år, enligt kortstatistik från Swedbank pay. Arkivbild.
Jämfört med förra året minskade försäljningen under Black week i år, enligt kortstatistik från Swedbank pay. Arkivbild. - Foto: TT

Minskat köpsug under Black week

Hemelektronik lockade fler Black week-shoppare än vanligt i år.Men på totalen minskade köpsuget under reaveckan, enligt färska siffror.


Konsumtionen har de senaste fyra veckorna minskat med 8,3 procent, jämfört med samma period förra året och justerat för inflationen, enligt kortstatistik från Swedbank pay.

Att hushållen håller hårdare i plånboken syntes även under den stora Black week-rean.

— Tittar man på Black week-försäljningen i år, jämfört med för ett år sedan, så är den ner tio procent om man justerar för inflationen, säger Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef.

Nedgången syns trots att svenskarna köpte mer hemelektronik i år. Under Black week ökade hemelektronikshoppingen med 142 procent, jämfört med tio dagar innan rean.

Det är den en högsta uppgången under veckan sedan 2019, då Swedbank började göra sina mätningar, säger Andreas Wallström.

Försäljningen av hemelektronik gick starkt uppåt under pandemiåret 2020. Sedan dess har köpsuget tonats ned, säger han.

— Man kan tänka sig att det fanns ett slags uppdämt behov nu, plus då att erbjudandena säkert lockande människor till konsumtion.

Sammantaget talar rapporten för att den negativa konsumtionstrenden inte kommer att upphöra, säger Wallström.

— Hushållens tuffa ekonomiska situation lär bestå eller till och med förvärras kommande månader.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hizbollah: Har beskjutit israeliskt artilleri

Långtradare körde in i byggnad – flera skadade

Flera personer skadades när en långtradare körde in i en myndighetsbyggnad i staden Brenham, väster om Houston, i Texas.

Östersund: Polisen rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, polis kontaktas gällande påverkad man utomhus", skriver polisen på sin hemsida.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

1 timme sedan
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

2 timmar sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.