H&M tog täten bland bolagen på OMXS30-listan.
H&M tog täten bland bolagen på OMXS30-listan. - Foto: TT

Stockholmsbörsens backade – men H&M steg

Stockholmsbörsen rörde sig nedåt för andra dagen i rad under onsdagens handel.H&M knep förstaplatsen bland OMXS30-bolagen – samtidigt som de senaste dagarnas stora vinnare SBB tappade stort.


Börsens breda OMXS-index sjönk 1,0 procent, och OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna backade 1,1 procent.

I toppen bland bolagen på 30-listan tronade modejätten H&M, storbanken Swedbank och medicinteknikbolaget Getinge som steg 1,9, 1,1 respektive 0,9 procent. I motsatt ände återfanns fastighetsbolaget SBB som föll 8,3 procent efter måndagens rusning och tisdagens starka uppgång. Även verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik hade en dålig dag på börsen med nedgångar på 3,5 respektive 3,3 procent.

Onsdagens stora snackis var dock forskningsbolaget Oncopeptides, som rasade 35,6 procent sedan amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA begärt att marknadsföringstillståndet för bolagets läkemedel Pepaxto dras tillbaka i USA, som Dagens industri har rapporterat om.

Stämningen var dämpad på de europeiska börserna. Londonbörsens FTSE-index och Parisbörsen CAC40-index tappade 0,4 procent vardera, och vid 18-tiden stod Frankfurtbörsens DAX-index på minus 0,6 procent.

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.