Ramesh 'Sunny' Balwani, i mitten, anländer till en rättssal i San Jose.
Ramesh 'Sunny' Balwani, i mitten, anländer till en rättssal i San Jose. - Foto: TT

Holmes ex döms till fängelse för Theranosbluff

Elizabeth Holmes expojkvän och medhjälpare Ramesh "Sunny" Balwani döms till nästan 13 års fängelse för bedrägeri efter Theranosbluffen.


Ramesh "Sunny" Balwani ska infinna sig den 15 mars för att börja avtjäna fängelsestraffet på nästan 13 år. Därefter väntar tre års villkorlig frigivning för inblandningen i Theranosskandalen, där patienter och investerare lurades.

Balwani dömdes på alla tolv bedrägeripunkter, och får ett strängare straff än Theranosgrundaren och vd:n Elizabeth Holmes, som dömts till elva års fängelse, ett straff hon begärt omprövning av.

Elizabeth Holmes i rättssalen i oktober.

Den nu 38-åriga Holmes hoppade som 19-åring av Stanford University i Kalifornien för att satsa på sin företagsidé, att med blott en droppe blod genomföra hundratals tester i en apparat som kan liknas vid ett minilaboratorium.

Allt såg ut som en typisk framgångssaga i Silicon Valley, tills det visade sig vara en bluff där maskinerna aldrig fungerade. Flera patienter har efteråt berättat hur de diagnosticerats med olika sjukdomar som de i själva verket inte led av.

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderades och att Holmes åtalades tillsammans med sin före detta pojkvän. Historien har berättats i podcasten "The dropout", som också låg till grund för en tv-serie med samma namn med Amanda Seyfried.

TT
/