Lyxfällan-programledaren Magdalena Kowalczyk ger sina lätta spartips.
Magdalena Kowalczyk ger sina lätta spartips. - Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Lyxfällan-Magdalenas superenkla knep som många glömmer: “En bra peng in”

Inflationen drabbar de flesta svenska hushåll och deras ekonomi. I en intervju med Nyheter24 ger Lyxfällan-programledaren Magdalena Kowalczyk sina enkla spartips, som du kan spara många slantar på.


Succéprogrammet Lyxfällan har sänts på TV3 i över 15 år, och fortsätter fängsla tittarna hemma i tv-sofforna med diverse skrämmande skuldberg, shoppingberoenden och skyhöga lån. 

Ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för långköraren och reser land och rike runt för att hjälpa deltagarna att komma på rätt köl. 

Stegrande inflation och skyhöga matkostnader har gjort att de flesta svenska hushåll måste hålla hårdare i slantarna. De svindlande utgifterna gröper stora hål i plånböckerna och många försöker nu få bättre koll på sin privatekonomi. 

Foto: Lyxfällan/TV3

Nyheter24 frågade därför sparproffset Magdalena Kowalczyk om hennes bästa tips för att få bukt på utgifterna. 

Här kan du läsa mer om Lyxfällan-programledaren Magnus Hedbergs ekonomitips.

Så gör Lyxfällan-programledaren Magdalena Kowalczyk för att själv spara pengar

Hur har Magdalena Kowalczyk egentligen själv gjort för att se till att inte pengarna rinner iväg i inflationstider? 

– Jag lever faktiskt ganska likadant som jag har gjort. Jag har för vana att jag alltid prioriterar vad jag tycker är viktigast i livet och lägger pengar på det. Jag känner väl just nu att det inte är så intressant att ha pengar på ett buffertkonto i onödan, för de pengarna käkas ju upp, förklarar hon för Nyheter24 och tillägger: 

– Jag har inte gått ut och ätit lika mycket eftersom jag tycker att det blivit onödigt dyrt. Det är dyrt nog att handla i mataffär. 

Foto: Lyxfällan/TV3

Magdalena Kowalczyk tipsar – så får du snabbt ner dina utgifter 

Magdalena Kowalczyk förklarar att om man behöver skära ner på sina utgifter så snabbt som möjligt gäller det att noggrant se över sin budget. 

– Då är det bara att fimpa. Om du behöver få ner dina utgifter pronto då är det bara att gå igenom vad man har som kostar, allt som inte är det absolut nödvändigaste. Man tittar på Lyxfällan och man tittar på budgettavlan. Allt det som inte är boende, mat, transport, telefon och överlevnadsrelaterat är det bara att skära bort så kommer man ner i kostnad snabbt. 

Foto: Lyxfällan/TV3

Lyxfällan-Magdalena om enkla knepet för att spara pengar: "Folk glömmer..."

Lyxfällan-programledaren förklarar att det finns en viss väldigt enkel åtgärd, som många faktiskt missar. Det visar sig att du kan få in en bra slant – med hjälp av de saker du redan har hemma. 

– En annan grej som folk faktiskt glömmer är inte bara utgifter, utan hur mycket kapital man oftast har liggande i skåpen. I form av kläder man inte använder, man kanske har någon typ av hushållsmaskin eller en såg, som faktiskt ligger och binder pengar som man kunnat använda till något annat. Man kan ju lika gärna låna den där sågen eller hammaren, förklarar Magdalena Kowalczyk för Nyheter24 och tillägger:

– Jag tycker att folk skulle kunna inventera sina skåp och faktiskt sälja av lite saker. Det hade varit både en rensning och en bra peng in i tider när det är kärvare. 

/