Sebastian Greenwood har suttit häktad i New York i över fyra år. Till våren väntas han få sin dom för miljardsvindleriet onecoin. Arkivbild.
Sebastian Greenwood har suttit häktad i New York i över fyra år. Till våren väntas han få sin dom för miljardsvindleriet onecoin. Arkivbild. - Foto: TT

Svensk erkänner globalt kryptobedrägeri

Efter fyra år i amerikanskt häkte har svensken Sebastian Greenwood erkänt sin del i pyramidupplägget onecoin.Den fejkade kryptovalutan beskrivs som ett av de största internationella bedrägerierna någonsin. Grundarna misstänks ha lurat till sig drygt 40 miljarder kronor.


Sommaren 2018 greps Sebastian Greenwood i sitt hem på Koh Samui i Thailand och några månader senare utlämnades han till USA.

Sedan dess har han suttit häktad på Manhattan i New York misstänkt för en rad brott, bland annat bedrägeri och penningtvätt, för sin inblandning i den fejkade kryptovalutan onecoin.

I fredags meddelade åklagaren för domstolen i New Yorks södra distrikt att Greenwood erkänt de brott han står åtalad för, något Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

"Som grundare och ledare av onecoin drev Karl Sebastian Greenwood ett av de största internationella bedrägerierna någonsin", säger åklagaren Damian Williams i ett pressmeddelande.

Kumpan med "kryptodrottningen"

Onecoin grundades enligt åtalet år 2014 av Sebastian Greenwood och bulgariskan Ruja Ignatova, som också kallas för kryptodrottningen.

Hon är sedan 2017 åtalad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. I somras hamnade hon på FBI:s berömda "most wanted"-lista över de tio mest eftersökta brottslingarna i världen. En belöning på 100 000 dollar utlovas till den som kan lämna information som leder till att hon grips.

Greenwood och Ignatova lanserade sin idé som en kryptovaluta. Men det gick inte att köpa valutan direkt, utan den som ville investera i onecoin fick göra det genom att köpa "utbildningspaket". De skulle utbilda folk i bland annat blockkedjetekniken och gav innehavaren rätt att växla in ett visst antal onecoin.

Själva utbildningspaketen såldes genom ett pyramidupplägg där människor kunde tjäna pengar på att värva nya medlemmar. Högst upp i pyramiden var Sebastian Greenwood, som enligt åklagaren tjänade runt 20 miljoner euro i månaden på det. Totalt drog onecoin enligt åklagaren in runt 4 miljarder dollar, drygt 41 miljarder kronor, från miljontals människor.

Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova reste runt i världen och lyckades värva mängder av medlemmar. En milstolpe var när de lyckades fylla hela Wembley Arena i London med anhängare.

Manipulerade kursen på valutan

Det var när onecoin skulle expandera sin verksamhet till USA under 2015 som de började få amerikanska myndigheter efter sig.

En utredning av FBI har har avslöjat mejlväxlingar där det framgår att Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova bland annat diskuterar hur de ska ta sig ur onecoin. "Ta pengarna och spring, och skyll allt på någon annan", är Ignatovas förslag. I sms till andra inblandade i onecoin har det också framkommit att Sebastian Greenwood kallat de som investerar i upplägget för idioter.

Utredningen har också visat att onecoin, i motsats till vad grundarna hävdade, inte hade någon bakomliggande blockkedja. Det är något som riktiga kryptovalutor alltid har. I stället kunde de manipulera kursen på sin valuta lite som de ville.

Domen mot Sebastian Greenwood väntas i april. Maxstraffet för de tre punkter han står åtalad för är 20 år vardera.

Rättad: nu med korrekt växelkurs mellan dollar och kronor i brödtextens fjärde utgång efter första mellanrubriken.

TT
/
USA
/