Syskonen bakom Furuviksparken tjänar miljarder.
Syskonen bakom Furuviksparken tjänar miljarder. - Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Miljardärsyskonen bakom Furuviksparken: "Vi har varit anonyma"

Syskonparet Helena och Johan Tidstrand är miljardärer och ägare till nöjesparkerna Furuviksparken, Kolmårdens Djurpark, Gröna Lund och Skara sommarland.


Den 14 december rymde fem schimpanser från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle. Parkens schimpanser hade inga problem att med egna händer öppna vanliga dörrar och fönster efter att de tagit sig ut ur sitt hägn. 

Samma dag meddelade polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition. Schimpanserna, Linda, Torsten, Santino och Manda avled av sina skador. 

Furuviksparkens vd medger brister i arbetet

Europeiska djurparksföreningen EAZA har tidigare kritiserat Furuviksparken för att inte ha övat säkerhet kontinuerligt med sin personal. 

För bara fyra år sedan fick parken även kritik från Arbetsmiljöverket just för bristande säkerhet kring schimpanserna, något Gefle Dagblad rapporterade om. Då fick en medarbetare en del av ett finger avbitet av en schimpans.

Parkens vd Sandra Wilke medger brister i arbetet och att det under pandemin varit bristfälligt och att "där får vi vara självkritiska", säger hon i en intervju till TT. Sandra Wilke tillträdde på sin post 2020. Sedan dess har ingen fysisk säkerhetsövning hållits i parken.

Sandra Wilke, vd Furuviksparken utanför djurparken. Foto: Christine Olsson/TT

Syskonparet bakom Furuviksparken

Efter händelserna på djurparken har Sandra Wilke varit ansiktet utåt och berättat om schimpanserna och hanteringen bakom parken.

Men bakom Furuviksparken finns däremot Sveriges ledande koncern inom upplevelsebranschen och det anonyma syskonparet med tillgångar för miljarder. Koncernen, Parks and Resorts Scandinavia AB äger Furuviksparken, Kolmården, Gröna Lund och Skara sommarland.

Syskonen Johan, 55, och Helena Tidstrand, 52, äger tillsammans Parks and Resorts till 99 procent.

Koncernen gjorde storvinst

Johan Tidstrand äger via sitt ägarbolag Tidstrand Holding 89 procent medan systern Helena Tidstrand äger tio procent genom sitt bolag Tidstrand fastigheter, varav en procent ägs av Johans vän Mattias Banker.

År 2006 köpte syskonen Parks & Resorts AB för 747 miljoner kronor, men då ingick inte Furuviksparken. Fyra år senare fövärvade Tidstrand bolaget, skriver Expressen.

Ärvde miljarder från Clas Ohlson

Syskonen är barnbarnsbarn till Clas Ohlson, grundaren av detaljhandelskedjan med samma namn. År 1999 ärvde de stora aktieposter i företaget och blev miljardärer.

Johan Tidstrand bor i exklusiva Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm, i en villa som han köpte för 21 miljoner kronor år 2011. Helena Tidstrand bor i Saltsjöbaden och äger också två fastigheter i Väskinde på Gotland. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Syskonen syns inte i offentligheten

Under taxeringsåren 2017 till 2020 gjorde Helena Tidstrand ett överskott av kapital på totalt cirka 150 miljoner kronor.

– Vi har varit anonyma så här långt och vill fortsätta vara det. Vi är nöjda så länge inte medierna skriver om oss, sa Helena Tidstrand i en intervju med Dagens industri 2002.

I en årsberättelse från 2021 för Parks and Resorts står följande:

– Vissa har hört den förut, men för många är berättelsen okänd. Om hur syskonen Johan Tidstrand och Helena Tidstrand, och gode vännen Mattias Banker 2006 klev in som nya ägare till det anrika familjeföretaget Parks and Resorts. Utan någon tidigare erfarenhet av nöjesparksindustrin, men med en stor dos passion och en stark drivkraft att skapa svenska parker i världsklass och upplevelser som ger minnen för livet - för alla.

/