Så här mycket tjänar vd:n för LKAB.
Så här mycket tjänar vd:n för LKAB. - Foto: Christine Olsson/Hanna Franzén/TT

Gruv-vd:ns lyxiga månadslön – så mycket tjänar Jan Moström

LKAB, Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag är en gruvdriftskoncern, ägd av svenska staten, grundad 1890. Hur mycket tjänar man då på chefsstolen för ett av Sveriges ledande bolag? Det har Nyheter24 svaret på.


Jan Moström, 63, blev vd 2015 för gruvbolaget LKAB, Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag. Han kommer tidigare från gruvbolaget Boliden där han var chef för affärsområde gruvor. Han har lång erfarenhet av olika befattningar inom gruvindustrin och Boliden.

LKAB grundades 1890 och är ett av Sveriges äldsta industriföretag. Bolaget finns i Norrbotten, med järnmalmsbrytning i i Kiruna och Malmberg som huvudsaklig verksamhet, men finns i dag i 12 länder. LKAB förädlar sin järnmalm till pellets samt fines, innan den levereras. 

På LKAB:s hemsida beskriver gruvbolaget sig följande: "Även om rötterna finns i våra gruvor i norra Sverige finns vi, och våra produkter, idag över hela världen".

Jan Moström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så hög är LKAB vd:n Jan Moströms lön

Att vara vd för aktiebolaget för gruvdriftskoncernen ger verkligen ett rejäl klirr i kassan. Enligt Skatteverkets uppgifter som Nyheter24 tagit del av tjänade Moströms för taxeringsåret 2021 en inkomst på 7 069 771.

Det ger honom en månadslön på 589 147 kronor. Han har även ett underskott av kapital om 62 879 kronor.

/
/