Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, släpper bokslut. Arkivbild.
Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, släpper bokslut. Arkivbild. - Foto: TT

Iskallt för vitvarujätten – slopar utdelning

Vitvarujätten Electrolux rasar på Stockholmsbörsen. Bolaget tvingas slopa utdelningen till ägarna och varnar för negativa faktorer under hela 2023.


Electrolux är en av en dagens största förlorare på Stockholmsbörsen med ett kursras på nästan tio procent och aktien handlas ned till den lägsta nivån sedan månadsskiftet oktober/november 2022.

Detta efter ett bokslut som blev ett i raden av besvikelser det senaste året från företagets sida.

Förlusten före skatt under fjärde kvartalet skrevs till 2,5 miljarder kronor jämfört med vinsten på 700 miljoner kronor föregående år. Det innebär utifrån företagets utdelningspolicy att ingen utdelning föreslås till aktieägarna.

— Efterfrågan minskade på de flesta av våra marknader jämfört med föregående år. Generell inflationsökning liksom när det gäller räntor och geopolitiska spänningar påverkade konsumenterna och köpkraften under andra halvan av året, säger vd:n Jonas Samuelsson vid dagens analytikerträff.

Har påverkats

Just Electrolux har varit ett av de storbolag som påverkats extremt negativt det senaste året. Samuelsson beskriver en "perfekt storm" där företaget fått hantera vikande efterfrågan samtidigt som kostnaderna stigit på en rad viktiga komponenter och råvaror som används i bland kylskåpstillverkning. Två kvartal i rad har nu företaget tvingats att vinstvarna och inför dagens bokslut meddelades att bolaget stänger en av tre fabriker för den europeiska marknaden. Nedläggningen i Ungern innebär en negativ engångspost om cirka 550 miljoner kronor.

Bolagets vd ser fortsatta utmaningar under 2023 där fortsatt hög inflation och höga räntor påverkar men också den vikande bostadsmarknaden.

— Bostadsmarknaden är en nyckelfaktor för efterfrågan på "mogna" marknader som Europa och Nordamerika. Efterfrågan förväntas vara negativ i alla regioner förutom Asien-Stilla havsområdet, Mellanöstern och Afrika, säger Jonas Samuelsson.

— Mot bakgrund av detta bedömer vi att våra volymer kommer att minska 2023 jämfört med föregående år.

De dystra utsikterna från företaget överraskade nu marknaden och bland annat Handelsbanken skriver i en kommentar att "sammanfattningsvis var bilden av 2023 betydligt värre än väntat", rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.