Den nya milersättningen gäller inte alla
Den nya milersättningen gäller inte alla - Foto: Jessica Gow/Anders Wiklund/TT

Största förlorarna – här är bilägarna som blir utan det höjda reseavdraget

Milersättningen för de som pendlar till och från jobbet med bil höjdes inför det nya året. Men en grupp bilägare blir snuvade på det nya, höjda reseavdraget.


Många har det tufft på den privatekonomiska fronten just nu, med inflation, höjda räntor och skenande elpriser. 

Den 20 februari börjar Försäkringskassan betala ut det första elstödet. För många är det värt att se till att man får sina elstödspengar så fort som möjligt – och då finns det en viktig detalj att säkerställa. 

Enkla knepet – så får du pengarna från elstödet före andra: "Kontrollera att..."

Reseavdraget höjdes inför 2023

Vid årsskiftet höjdes flers bidrag och avdrag mer än vanligt, däribland grundavdraget och reseavdraget. Den som färdas med bil till och från jobbet, och där resorna överstiger 11 000 kronor per år, har rätt till reseavdrag. 

Inför 2023 höjdes avdraget vid arbetsresor med förmånsbil från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil. Här kan du läsa mer om den höjda milersättningen – och vilka som är de största vinnarna.

Här är de som blir utan höjda avdraget

Men det finns en kategori av jobbpendlare som inte kommer kunna dra nytta av det höjda reseavdraget. Det är förarna som kör elbil, som blir helt utan högre milersättning. 

"Har du förmånsbil får du avdrag med 12 kronor per mil förutom om du har en förmånsbil som drivs helt med el. För förmånsbilar som drivs helt med el är schablonbeloppet 9,50 kronor per mil", skriver Skatteverket på sin hemsida.

Den som kör en laddhybridbil som kan drivas med både el och diesel medges avdrag på 12 kronor per mil.

/
Bil