Börsmäklarna i New York har väntat på onsdagens räntebesked. Arkivbild.
Börsmäklarna i New York har väntat på onsdagens räntebesked. Arkivbild. - Foto: David Karp/AP/TT

Bankekonomer: Ett välbalanserat beslut

USA:s centralbank Federal Reserves beslut att höja räntan med 25 procentenheter är välbalanserat, anser Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.Jag tror att marknaden kommer att ta det här med lättnad, säger han och hänvisar bland annat till att beskedet var det förväntade.


Den nya styrräntan ligger i intervallet 4,75–5,00 procent.

En viktigt aspekt, enligt Mattias Persson, är Feds uttalande om att det finansiella systemet är motståndskraftigt.

— Det här bekräftar den bild man kunnat se på marknaden i dag, nämligen att oron kring de finansiella instituten till viss del har lagt sig, även om den absolut inte är borta.

På vissa håll hade man inför räntebeskedet spekulerat kring huruvida Fed kanske skulle avstå från att höja till följd av oron inom banksektorn i både USA och Europa.

— Om man inte hade höjt skulle det ha uppfattats som att man hade information som inte finns ute på marknaden och att riskerna i det finansiella systemet är större än vad marknaden förstått. På så vis har det besked vi faktiskt fick en något lugnande effekt, säger Persson.

Åtstramning för hushållen

Även SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman kallar Feds beslut och formuleringar väl balanserade.

— Det budskap man signalerar är att man uttalar ett förtroende för banksystemet, men man säger samtidigt att man förväntar sig att det blir en åtstramning av kreditvillkoren för hushållen och företag och att det här kommer att påverka den ekonomiska aktiviteten, arbetsmarknaden och inflationen, säger hon.

Hon säger vidare att man med tanke på att de finansiella förhållandena stramas åt kan fråga sig om Fed överhuvudtaget behöver höja räntan något mer än man redan gjort.

Kan vara klara

— Men samtidigt är det viktigt att visa att man inte har släppt kampen mot inflationen. Hade Fed lämnat räntan oförändrad hade marknaden sannolikt frågat sig "vad är det Fed ser som vi inte ser". Så i den meningen kan det vara lugnande att man bedömer att ekonomin klarar ytterligare höjningar.

Enligt SEB:s prognoser är sannolikt ytterligare en räntehöjning att vänta i maj.

— Samtidigt ska man hålla det öppet eftersom det hänger ihop med hur bankoron utvecklar sig. Vi tror att vi eventuellt kommer att få se fler svaghetstecken i ekonomin i framtiden, vilket skulle tala för att Fed kanske inte behöver höja så mycket mer. Risken i det här läget ligger på nedsidan, de skulle redan kunna vara klara.

Signal till Riksbanken

För Riksbankens del innebär dagens Fed-besked en signal om att man kan fortsätta på den inslagna vägen, anser Mattias Persson.

Han pekar bland annat på att den amerikanska centralbankens syn går i linje med riksbankschefen Erik Thedéens uttalande tidigare i veckan om att det svenska finansiella systemet är stabilt.

— Jag tycker att det här är ett styrkebesked ur Riksbankens perspektiv och ger dem möjlighet att agera fritt, givet att situationen inte förvärras, säger Persson.

TT
/
USA