Kryptovalutan Luna föll hejdlöst i maj förra året. Nu har Terraform Labs grundare gripits misstänkt för inblandning.
Kryptovalutan Luna föll hejdlöst i maj förra året. Nu har Terraform Labs grundare gripits misstänkt för inblandning. - Foto: Ryu Hyo-lim/AP/TT

Kryptobolagsgrundare gripen i Montenegro

Publicerades: 24 Mar, 01:04, Uppdaterades: 24 Mar, 04:28

Den efterlyste sydkoreanske kryptoentreprenören känd som Do Kwon har gripits i Montenegro, uppger landets inrikesdepartement. Nu vill både Sydkorea och USA ha honom utlämnad.


Han är efterlyst av bland annat sydkoreanska myndigheter och strax efter uttalandet på torsdagskvällen avslöjade amerikanska domstolsdokument att han misstänks på åtta åtalspunkter, varav bedrägeri är en.

Det är oklart om Do Kwon greps på begäran av USA, men amerikanska åklagare uppger att man kommer att begära honom utlämnad. Det kommer även Sydkorea att göra. Åklagare i landet begärde att Kwon skulle sättas upp på Interpols lista över efterlysta i september och ogiltigförklarade då hans pass.

Två kryptovalutor kollapsade

Kwon Do-Hyung, som 31-åringen heter, grundade Terraform Labs och misstänks ligga bakom ett mångmiljardbedrägeri som chockade kryptomarknaderna förra året när två kryptovalutor kollapsade.

Singaporebaserade Terraform stod bakom kryptovalutan TerraUSB, som med hjälp av komplexa algoritmer var tänkt att hålla ett konstant värde gentemot den amerikanska dollarn, till skillnad från andra volatila kryptovalutor. Både TerraUSB och systervalutan Luna, som var tänkt att absorbera kursrörelser, kollapsade under några intensiva dagar i maj och raderade minst 40 miljarder dollar i marknadsvärde. Det blev inledningen till en skakig period i sektorn som kulminerade med kryptobörsen FTX kollaps ett halvår senare.

På väg till Dubai

Kwon misstänks ha fört investerarna bakom ljuset både när det gällde Terras blockkedjeteknik och hur omfattande den använts och för marknadsmanipulation om värdet på TerraUSB. Han lämnade Sydkorea och flög till Singapore i maj, men vart han sedan tog vägen är ett mysterium. I samband med efterlysningen uppgav polis i Singapore att han inte befann sig i landet.

Enligt Montenegro greps Do Kwon med Terraforms tidigare finanschef Han Chang-Joon då duon försökte att flyga till Dubai med hjälp av falska resehandlingar.

TT
/
USA
/
Senaste nytt

Man hittad vid port med stickskador – skadeläget okänt

Polisen i Karlstad rapporterar om trafikolycka

"Ännu en trafikolycka har inträffat i Karlstad", skriver polisen på sin hemsida.

Stor förvirring över bild på Elon Musk-barn: "Min son..."

De senaste dagarna har en bild publicerats och blivit viral på sociala medie-plattformen Twitter. Den föreställer ett litet barn, men det är något som inte riktigt stämmer med bilden...

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på E18 i Bista", skriver polisen på sin hemsida.

Flera dödade av bomb under begravning

Minst elva personer har dött i en explosion vid en begravningsgudstjänst i Faizabad i nordöstra Afghanistan. Ytterligare 30 personer har skadats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Nyköping

"Motorcykelolycka öster om Stavsjö", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.