Amerikanska myndigheter har hittat en köpare till delar av resterna av den kollapsade banken Silicon Valley Bank (SVB). Arkivbild.
Amerikanska myndigheter har hittat en köpare till delar av resterna av den kollapsade banken Silicon Valley Bank (SVB). Arkivbild. - Foto: Benjamin Fanjoy/AP/TT

Kollapsad krisbank i USA såld – med stor rabatt

Amerikanska First Citizens Bank & Trust har gjort upp om att köpa stora delar av den kollapsade Silicon Valley Bank (SVB) – banken som togs över av den amerikanska staten efter en bankrusning tidigare i mars.Priset inkluderar en stor rabatt.


Fakta: SVB kollapsade i bankrusning

Silicon Valley Bank (SVB) kollapsade sedan ett stort antal kunder försökt tömma sina konton i banken. Den så kallade bankrusningen tog fart efter rapporter om stora förluster i banken till följd av snabbt stigande räntor.

Banken hade en stor andel företagskunder, med relativt stora insättningar utan statliga garantier. SVB var samtidigt i sina egna placeringar hårt exponerad mot statsobligationer, vars värde faller i värde när räntorna lyfter – vilket gjorde att banken gjorde stora förluster när man sålde tillgångar för att betala ut alla pengar som kunderna plockade ut.

En av SVB:s största ägare var den svenska pensionsfonden Alecta, som även var storägare i Signature Bank – ett annat offer för en bankrusning i samma veva. Alecta har även stort ägande i den amerikanska nischbanken First Republic, som i vågen av bankoro tappat 90 procent av sitt börsvärde.

Uppgörelsen innebär att First Citizens tar över insättningar och utlåningsportföljen i SVB, enligt ett besked från Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) – det statliga bolag som ansvarar för insättningsgarantier i USA och som sedan kollapsen den 10 mars tagit över SVB.

Med affären följer även 17 bankkontor.

Våg av bankoro

SVB-kollapsen – det största haveriet i USA:s banksektor sedan finanskrisen 2008 – blev startskottet på en våg av bankoro i både USA och Europa. Det ledde bland annat till att den schweiziska storbanken Credit Suisse för drygt en vecka sedan togs över av konkurrenten UBS, för att undvika en stor bankkris.

Orosvågen har även gjort finansiering dyrare för företag och banker och tryckt ned räntorna på statspapper, ett resultat av att investerare söker sig till säkra placeringar i orostider.

Bankaktier har också tagit stryk på bred front. Det gäller inte minst den tyska storbanken Deutsche Bank, som efter en viss återhämtning i måndagens handel tappat nästan en femtedel av sitt börsvärde sedan årsskiftet.

Svenska bankaktier har också tryckts nedåt kraftigt, trots att såväl branschföreträdare, bedömare och myndigheter beskriver svenska banker som lönsamma, väl kapitaliserade och med mycket pengar i kassan för att hantera sina likviditetsbehov.

Rabatt på 16,5 miljarder dollar

Handelsbanken och SEB ligger på minus 16 respektive 8,5 procent sedan årsskiftet, medan Swedbank ligger på minus 1,6 procent.

Enligt uppgörelsen om SVB-köpet tar First Citizens över tillgångar för 72 miljarder dollar, med en rabatt på 16,5 miljarder. SVB-tillgångar för omkring 90 miljarder kommer därmed att finnas kvar hos FDIC även efter affären.

First Citizens är baserad i Raleigh i delstaten North Carolina, medan Silicon Valley Bank har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.