En planerad expansion av en ammunitionsfabrik i Norge stoppas då kinesiska Tiktoks datahallar slukar för mycket el, enligt Financial Times. Arkivbild
En planerad expansion av en ammunitionsfabrik i Norge stoppas då kinesiska Tiktoks datahallar slukar för mycket el, enligt Financial Times. Arkivbild - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Tiktok-center blockar norsk ammunitionsfabrik

Publicerades: 27 Mar, 14:48

Ammunitionstillverkaren Nammo kan inte genomföra en planerad expansion av en fabrik i Raufoss, Norge. Det hänger samman med att datatjänster till den kinesiska appen Tiktok slukar för mycket el, enligt Nammo.


— Vi är bekymrade för vi ser hur vår framtida tillväxt utmanas av lagring av kattfilmer, säger Morten Brandtzaeg, vd på Nammo till tidningen Financial Times.

Enligt Brandtzaeg är expansiounsutsikterna goda nu till följd av Ukrainakriget, där det i snitt avfyras 6 000 patroner per dygn. Samma trend syns när det gäller artillerisalvor, där efterfrågan har ökat med 15 gånger till följd av kriget, enligt Nammo.

Tiktok bygger just nu tre nya datalagringscenter i området och har option på två till i Hamar 2025 – 2,5 mil öster om Raufoss.

Tiktok vill inte kommentera uppgifterna. Det lokala energibolaget Elvia bekräftar dock att elnätet inte mäktar med nya fabriker sedan man utlovat elförsörjning av de nya datacenter som håller på att byggas upp.

TT
/
Senaste nytt

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

1 timme sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

2 timmar sedan
Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Äldre man drunknade vid campingplats

2 timmar sedan
En man i 75-årsåldern drunknade i Stor-Åskasjön nordväst om Örnsköldsvik, natten mot lördag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.