Binance, med grundaren och vd:n Changpeng Zhao, stäms för regelbrott i USA. Arkivbild från en videointervju.
Binance, med grundaren och vd:n Changpeng Zhao, stäms för regelbrott i USA. Arkivbild från en videointervju. - Foto: AP/TT

Kryptobjässe stäms av USA-myndighet

Publicerades: 28 Mar, 08:04

Världens största kryptobörs, Binance, och dess ägare Changpeng Zhao har stämts av en amerikansk tillsynsmyndighet i en domstol i Chicago.Binance svarar att stämningen är både oväntad och en besvikelse.


Anklagelserna kommer från Commodity Futures Trading Commission (CFTC), som säger att Binance borde ha registrerat sig hos myndigheten för flera år sedan och att de regelbrott man ser på den så kallade derivatmarknaden pågår än i dag.

Binance skriver i ett uttalande att man tagit del av stämningsansökan i domstolen, som man beskriver som oväntad och som en besvikelse. Enligt Binance har man samarbetat med CFTC i flera år.

“Vi har gjort betydande investeringar under de gångna två åren för att försäkra oss om att vi inte har några användare i USA aktiva på vår plattform”, skriver Binance.

Binance gjorde entré på kryptomarknaden 2017 och har sedan dess haft en stark position på marknaden. I USA har man skapat ett dotterbolag, Binance US, som erbjuder ett begränsat utbud av kryptoprodukter.

CFTC beskriver i sin stämningsansökan Binances koncernstruktur som en labyrint av företag som alla – direkt eller indirekt – ägs av Changpeng Zhao. De avfärdar samtidigt Binances försök att följa regelverket som en bluff.

Enligt Binances interna dokumentation ska kryptoplattformen ha dragit in 16 procent av sina intäkter från kunder i USA i augusti 2019. I juni 2020 var andelen 18 procent.

Binance var från början baserat i Kina, men kallas nu ett kajmansk-seychelliskt multinationellt företag.

TT
/
USA
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

2 timmar sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

2 timmar sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.