Genomsnittsåldern för personbilar har ökat. Arkivbild.
Genomsnittsåldern för personbilar har ökat. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska bilarna blir äldre – "håller i pengarna"

Den svenska bilflottan blir allt äldre. Sedan 2021 har genomsnittsåldern för fordonstypen ökat med ett helt år, enligt en undersökning.Folk väljer att hålla i sina pengar nu, säger Martin Fransson, vd på bilhandelssajten Wayke.


På två år har genomsnittsåldern ökat från 10,4 år till 11,4 år för personbilar i Sverige, enligt statistik som ett antal aktörer i fordonsbranschen tagit fram med hjälp av data från bland annat Transportstyrelsen.

Enligt Martin Fransson, vd på Wayke, beror den föråldrade bilflottan på flera faktorer.

— Först och främst finns det många andra hål att stoppa pengarna i för folk just nu. Exempelvis går bolånen upp, och då får bytet till en ny bil vänta, säger han.

Fler reparerar

Martin Fransson pekar också på den svaga kronan, färre skrotade bilar och högre benägenhet för reparationer som ytterligare delförklaringar. Under årets första kvartal skrotades det lägsta antalet bilar sedan motsvarande period 2009, enligt Transportstyrelsen.

— Fler och fler väljer att laga sina bilar på verkstaden, men sedan försvinner också många nyare bilar på export, då bilhandlare får väldigt bra betalt för dem just nu. Bara valutaeffekten, att vi har svag krona, gör det väldigt attraktivt att handla bil i Sverige.

Räntor påverkar

Martin Fransson beskriver utvecklingen som ett trendbrott, då personbilarnas snittålder tidigare har minskat under en period.

— Vi har en vagnpark som blivit nyare och nyare för varje år. Det som drivit på den utvecklingen har varit en leasingtrend och så klart klimatbonusen. Nu har vi inte längre någon klimatbonus och räntorna är högre, vilket gjort privatleasingen mindre attraktiv, säger han.

Bakom statistiken står, utöver Wayke, fordonsanalysföretaget Vroom och Motorbranschens riksförbund.

TT
/
/
Senaste nytt

Byggbolaget utreds – förnekar brott vid skredet

Erdogan träffar Azerbajdzjans president

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att möta sin azerbajdzjanske motsvarighet Ilham Aliyev i den azeriska exklaven Nachitjevan på måndagen, rapporterar turkiska medier.

Nasa redo för rymdkapselns hemkomst

En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.

Iran: Sverige måste agera mot koranbränningar

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

Man stångades till döds av tjur – ytterligare en förd till sjukhus

En man i Spanien avled efter att ha blivit stångad av en tjur i Pobla de Farnals i Valencia. Enligt radiokanalen Cadena Ser skedde olyckan under lördagskvällen i samband med en lokal festival.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Östersund, singelolycka på E14 vid trafikplats Lugnvik södra.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.