Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, berättar om det nya principavtalet.
Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, berättar om det nya principavtalet. - Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Principavtal om USA:s skuldtak nått

USA:s president Joe Biden och republikanska företrädare har nått ett principavtal om USA:s skuldtak. Därmed ser stora nedskärningar i sociala utgifter för landets fattiga ut att kunna undvikas.


Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

I ett uttalande uppger Biden att överenskommelsen är goda nyheter för det amerikanska folket, eftersom en katastrofal situation nu kan undvikas.

Utan en överenskommelse skulle USA antingen senare i sommar behöva börja ställa in betalningar på sin stora statsskuld eller genomföra kraftiga nedskärningar i statsbudgeten, framförallt på sociala utgifter. Det skulle, enligt Biden, kunna leda till en recession med miljontals förlorade jobb och bli ett hårt slag för många pensionärer.

Även andra mottagare av stöd från USA:s socialförsäkringssystem skulle drabbas, liksom utbetalningar av statliga löner.

Måste godkännas

Överenskommelsen med Republikanernas Kevin McCarthy, talman i kongressens representanthus, nåddes efter veckor av förhandlingar. Den innebär att skuldtaket höjs, så att den amerikanska staten kan fortsätta att låna.

USA:s finansminister Janet Yellen uppgav i fredags att förhandlarna hade fram till den 5 juni på sig, innan den amerikanska staten inte längre har medel för att betala sina räkningar.

Överenskommelsen måste också godkännas i både representanthuset och senaten innan dess. Omröstning väntas hållas på onsdag och då kan ledamöter från både Demokraterna och Republikanerna komma att sätta sig på tvären.

McCarthy uppger att mycket jobb återstår innan man säkrat kongressens stöd.

"Överenskommelsen är en kompromiss, vilket betyder att alla inte får som de vill", säger president Biden i ett uttalande.

Krävde nedskärningar

För att säga ja till att höja skuldtaket har Republikanerna tidigare krävt att staten göra stora nedskärningar i sina utgifter.

Enligt amerikansk media så innehåller överenskommelsen inte de stora besparingar som Republikanerna krävt, däremot i praktiken en frysning av utgiftsnivån. Den ska också innebär tuffare krav för att få arbetslöshetsstöd och annat statligt stöd.

Överenskommelsen rapporteras gälla i två år, vilket gör att man slipper nya förhandlingar under presidentvalsåret 2024.

Höjningar av skuldtaket sker återkommande. De kan oftast göras utan politisk dramatik, men när så händer skapar det oro på finansmarknaderna för att USA ska tvingas ställa in sina betalningar till kreditgivarna.

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.