Mejeripriserna sjönk i maj. Arkivbild.
Mejeripriserna sjönk i maj. Arkivbild. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Matpriserna sjunker för andra månaden i rad • Varorna som blivit billigare

Matpriserna fortsatte att sjunka i maj. Det går att prata om ett trendbrott, enligt Ulf Mazur på Matpriskollen.
– Det är en väldigt snabb nedgång nu, säger han.


Fakta: Matpriserna i maj

Totalt föll matpriserna med 0,1 procent i maj jämfört med april.

Jämfört med tolv månader tillbaka är ökningen av matpriserna 12,8 procent.

Ser man tillbaka längre, och jämför med januari 2022 då prisrallyt tog fart på riktigt, har matpriserna ökat med 21,3 procent.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis bland annat för att hitta erbjudanden och jämföra priser. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

Matpriserna sjönk med 0,1 procent i maj jämfört med april. Det betyder att matpriserna nu har sjunkit två månader i rad, enligt Matpriskollens statistik.

— Nu får vi bekräftat att aprils sänkning inte bara var ett gupp i vägen, säger Ulf Mazur och beskriver det som en tvärnit i prisökningstakten.

Enigt Ulf Mazur har pressen på matjättarna att sänka priserna varit "enorm", framförallt för att kunderna flockas till lågprisbutiker. Det är det som nu syns i statistiken.

Pressar leverantörerna

— Nu gör kedjorna och butikerna allt de kan för att priserna inte ska öka. De pressar också leverantörerna hårt, det är på nivån nu att det är helt stopp för prisökningar. Det är bara i extremfall som de släpper igenom prishöjningar, säger han.

Priserna på frukt och bär minskade mest den senaste månaden.

Även om det har skett ett trendbrott de senaste två månaderna så är matvaror fortsatt mycket dyrare än för ett år sedan. I årstakt steg matpriserna med 12,8 procent i maj. Det är dock en rejäl nedgång från toppen i februari då priserna steg med 17,8 procent.

— Det är en jätteskillnad i prisökningstakt. Det är en väldigt snabb nedgång nu, och det är för att vi möter höga jämförelsetal från förra året, säger Ulf Mazur.

Mest steg priset på glass i maj, med 1 procent jämfört med april. För glass ligger prisökningen på 15,4 procent på ett år.

Mejerivaror blev billigare

Priset på frukt och bär minskade i stället med 1,9 procent jämfört med april och ligger nu på en prisökningstakt på 3,3 procent på ett år. Att priset sjunker så pass mycket kan förklaras av att många bär och frukter är i säsong.

Även mejerivaror sjönk i pris i maj, med 0,8 procent, men har stigit med 14,2 procent på ett år.

Matpriskollens siffror bygger på det ordinarie priset på 43 000 varor hos alla de stora kedjorna. Företaget redovisar statistik både för dagligvaror som helhet och för enbart matrelaterade produkter, där varor som djurmat och hygienprodukter räknas bort.

För dagligvaror som helhet stod priset still i maj.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Polisen i Osby rapporterar om brand

Röda siffror på Wall Street

1 timme sedan
De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

1 timme sedan
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.