Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild
Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild - Foto: Michael Probst AP/TT

Mildast tänkbara recessionen i euroländerna

Euroländernas ekonomier bromsade in lite mer än väntat i första kvartalet. Tekniskt innebär detta en recession, med två kvartal i rad på minus – även om det är med minsta möjliga marginal.


De 20 euroländernas sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före – samma storlek på nedgången som det var i fjärde kvartalet 2022, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Med två kvartal i rad på minus uppfylls kriteriet för att kalla lågkonjunkturen en recession – även om det i detta fall är den mjukaste formen av recession som kan mätas på detta sätt.

I årstakt var tillväxten under årets första kvartal 1,0 procent.

Inbromsningen i början av i år var något kraftigare än väntat.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med nolltillväxt jämfört med kvartalet före och en tillväxt på 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2022, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Inbromsningen är värst i Irland, där BNP föll med 4,6 procent i första kvartalet jämfört med kvartalet före. Men det är rejäla minus även för Litauen och Nederländerna, vars BNP föll med 2,1 respektive 0,7 procent mot kvartalet före.

TT
Senaste nytt

Ringhals 4 uppe i full effekt i eftermiddag

Skola inrymd – uppgifter om beväpnad person

En skola i Karlstad har inrymts efter uppgifter om att en beväpnad person ska ha synts till i närheten av skolan, rapportera Nya Wermlands-Tidningen.

Stopp i Klaratunneln i flera dagar

Klaratunneln i centrala Stockholm kan komma att vara stängd i flera dagar efter en trafikolycka på fredagsmorgonen, uppger Trafikverket.

Drivmedelspriserna sjunker

Drivmedelspriserna fortsätter att sjunka till en ny årslägstanivå. Riktpriset för 95-oktanig bensin sänks med 20 öre till 18,34 kronor medan den 98-oktaniga kostar 19,29 kronor efter en lika stor sänkning.

Polisen rapporterar om misshandel, Kiruna

"Kiruna, man anhållen misstänkt för misshandel.", skriver polisen på sin hemsida.

Kambodja: Flytta från templet Angkor Wat

De lever på att sälja mat och souvenirer till turister som besöker det världsberömda templet Angkor Wat. Nu vill Kambodjas premiärminister flytta tusentals familjer som bosatt sig nära det världsarvsskyddade turistmålet.