Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild
Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild - Foto: Michael Probst AP/TT

Mildast tänkbara recessionen i euroländerna

Euroländernas ekonomier bromsade in lite mer än väntat i första kvartalet. Tekniskt innebär detta en recession, med två kvartal i rad på minus – även om det är med minsta möjliga marginal.


De 20 euroländernas sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före – samma storlek på nedgången som det var i fjärde kvartalet 2022, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Med två kvartal i rad på minus uppfylls kriteriet för att kalla lågkonjunkturen en recession – även om det i detta fall är den mjukaste formen av recession som kan mätas på detta sätt.

I årstakt var tillväxten under årets första kvartal 1,0 procent.

Inbromsningen i början av i år var något kraftigare än väntat.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med nolltillväxt jämfört med kvartalet före och en tillväxt på 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2022, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Inbromsningen är värst i Irland, där BNP föll med 4,6 procent i första kvartalet jämfört med kvartalet före. Men det är rejäla minus även för Litauen och Nederländerna, vars BNP föll med 2,1 respektive 0,7 procent mot kvartalet före.

TT
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

Minst 20 personer har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, rapporterar lokala medier.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Sommarens extremväder bakom tågförseningar

Preliminära siffror för juni–augusti visar att 86,7 procent av de svenska persontågen kom fram i tid under sommaren. Det är en minskning på 3,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt Trafikverket.

Polisen rapporterar om brand, Malmö

1 timme sedan
"Sorgenfri. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.