Oväntat stor ökning av antalet amerikaner som söker arbetslöshetsstöd. Arkivbild
Oväntat stor ökning av antalet amerikaner som söker arbetslöshetsstöd. Arkivbild - Foto: Wilfredo Lee AP/TT

Tecken på nedkylning av USA:s arbetsmarknad

USA:s överhettade arbetsmarknad börjar kylas ned. Det blev ett oväntat stort lyft för ansökningarna om arbetslöshetsstöd i USA förra veckan.


Antalet ökade med 28 000 till 261 000, den högsta nivån sedan oktober 2021, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Siffrorna ger en bild av att alla stora varsel nu har börjat resultera i faktiska uppsägningar.

Analytiker hade i snitt räknat med 235 000 ansökningar.

Samtidigt visar siffror från departementet att det totala antalet personer som fick arbetslöshetsstöd under veckan som avslutades den 27 maj uppgick till 1,76 miljoner.

Veckosiffrorna följer på förra veckans arbetsmarknadsrapport för maj, där det rapporterades om oväntat många nya jobb, men samtidigt stigande arbetslöshet. Till bilden kommer en vikande trend för löneökningarna.

TT
/
USA
Senaste nytt

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

1 timme sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

3 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.