Gröna Lund håller stängt en vecka efter söndagens olycka där en kvinna omkom. Arkivbild.
Gröna Lund håller stängt en vecka efter söndagens olycka där en kvinna omkom. Arkivbild. - Foto: Marko Säävälä/TT

Nöjesparkernas besökare kommer som vanligt – trots dödsolyckan på Gröna Lund

Gröna Lund håller stängt i en vecka efter söndagens dödsolycka. Samtidigt märker andra nöjesparker inom Parks and Resorts inte av ett minskat besökstryck på måndagen. Klart står dock att olyckan kommer påverka företag ekonomiskt – frågan är bara hur mycket och hur länge.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Vi har stängt Gröna Lund i sju dagar, men vi har inga prognoser för hur det kommer att påverka oss ekonomiskt längre fram. Det beror på hur väl vi hanterar den här situationen, hur ansvarstagande och transparenta vi är, och om vi lyckas återfå förtroendet, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts, och fortsätter:

— Det enda som vi vet är att det kommer påverka oss ekonomiskt, men vi vet inte i vilken omfattning.

Kom som vanligt

Företaget Parks and Resorts äger förutom Gröna Lund även Furuviksparken, Kolmårdens djurpark och Skara sommarland. Enligt Christer Fogelmarck kom besökare som vanligt på måndagen, trots söndagens olycka.

— Jag kan konstatera att vi i dag har gäster i de andra parkerna helt i enlighet med förväntningarna. Hur människor sedan kommer att bete sig i förhållande till Gröna Lund när vi väl öppnar kan jag inte svara på, säger han.

Likt andra företag inom besöksbranschen påverkades Parks and Resorts ekonomi negativt under pandemin.

År 2020 gjorde företaget en förlust med närmare 289 miljoner kronor. De två senaste åren har dock gått över förväntan. År 2021 redovisade företaget en vinst på över 125 miljoner kronor och 44 miljoner året efter.

— Vi gick back året som pandemin inleddes. På grund av en olycklig lagstiftning så fick två av våra parker inte vara öppna det året. Skara sommarland och Gröna Lund var helt stängda under 2020. Det gjorde att vi fick säga upp personal och att vi fick ett stort behov av kapital, säger Christer Fogelmarck och fortsätter:

— Vi lånade pengar av AMF Pension, men sedan har det blivit helt annorlunda. De två senaste har ju varit de bästa i vår historia, och det har medfört att vi har återbetalat hälften av den skuld som vi drog på oss under pandemin.

Vill inte jämföra

Christer Fogelmarck beskriver situationen som att företaget tagit sig upp på fötterna igen, men han vill inte spekulera i hur det kommer att se ut framöver. Han vill inte heller jämföra med andra kriser som företaget genomgått, till exempel när en kvinna på Kolmården dog efter en vargattack 2012.

— Det är inte det vi oroar oss för nu. Det som oroar oss är människorna som drabbats och deras anhöriga. Vårt fokus ligger på de drabbade, deras anhöriga och våra medarbetare.

TT
/
/
/
/