Så ser Sveriges typiska toppinkomsttagare ut
Arkivbilder. - Foto: Stella Pictures & Fredrik Sandberg/TT

Så ser Sveriges typiska toppinkomsttagare ut – yrket som sticker ut

Hur ser den typiska svenska toppinkomsttagaren ut? SCB har sammanställt statistik i en undersökning och tagit reda på detta.


SCB har undersökt hur en typisk svensk toppinkomsttagare ser ut. Undersökningen är baserad på siffror från 2021, där en procent av befolkningen i åldern 20 år och äldre motsvarade 79 200 personer. Gränsen för att ingå i topprocenten var en årsinkomst på minst 1 215 000 kronor.

En 48-årig högutbildad gift man

Vem är den typiska toppinkomsttagaren? Här är svaret: En 48-årig högutbildad gift man, född i Sverige, bosatt i Stockholm och med jobb som verkställande direktör.

– Toppen av inkomstfördelningen domineras av män, 77 procent av hundradelen med högst inkomst var män år 2021. Medianåldern var 51 år, men den enskilt vanligaste åldern var 48 år för män och 49 år för kvinnor, säger Peter Gärdqvist som arbetar med inkomststatistik på SCB.

Två tredjedelar av de 79 200 personerna med högst inkomst var 40–59 år. Endast 750 personer var under 30 år. Drygt 5 000 personer var 70 år och äldre, det vill säga en bit över den vanliga pensionsåldern. Detta är tack vare höga tjänstepensioner, men vissa har även höga löneinkomster och företagarinkomster.

Här är branschen som skriker efter folk – där lönen är 35 000 kronor i månaden.

Yrkena som toppar listan

Enligt SCB, som presenterar information på sin webbplats, finns det vanligtvis en stark koppling mellan utbildning, yrke och inkomst. Generellt sett har grupper med högre utbildning även högre inkomster. Det förväntade sambandet mellan utbildning och inkomst återspeglas också i toppen av inkomstfördelningen. 

De vanligaste yrkena bland höginkomsttagare var chefer och läkare.

– Av de 79 200 personerna i den högsta inkomstprocenten hade 53 800, eller 68 procent, en eftergymnasial utbildning på minst tre år. I hela befolkningen 20 år och äldre var motsvarande siffra 25 procent, säger Peter Gärdqvist på SCB:s hemsida.

Yrket som står ut – högst betalda

Enligt undersökningen är den mest förekommande yrkestiteln bland de högst betalda personerna på arbetsmarknaden verkställande direktör. År 2021 hade över 6 000 personer denna yrkestitel, vilket utgör en relativt stor andel av alla VD:ar i Sverige.

29 yrken där kvinnor tjänar mer än män – några av dem överraskar.

/