Inflationstakten i USA uppgick till 3,2 procent i juli.
Inflationstakten i USA uppgick till 3,2 procent i juli. - Foto: Johan Hallnäs

Inflationssiffror från USA lyfte svenska börsen

En viss ökning men inte alls så mycket som befarat. Torsdagens amerikanska inflationssiffra togs emot positivt av marknaden som bävat för en värre utveckling.


Lite bättre än väntat, så kan julisiffran gällande inflationstakten i USA sammanfattas. Efter tolv raka månader med fallande inflation så steg den visserligen enligt KPI-måttet i juli till 3,2 procent i årstakt jämfört med 3,0 procent i juni.

Ökningen var dock väntad och analytiker hade trott på ännu mer, nämligen 3,3 procent. I stället märktes nu av ett minskat pristryck på bland annat flygbiljetter, begagnade fordon liksom läkemedel.

Just kärninflationen, det vill säga prisökningarna med energi- och livsmedelspriser borträknade, är det som amerikanska centralbanken Federal Reserve och investerare fokuserar på. Där var också månadsökningen måttliga 0,2 procent – och samtliga tre ledande index steg i den inledande handeln på New York-börsen med allra störst uppgång för Nasdaqs kompositindex där den räntekänsliga tekniksektorn ingår.

Torsdagens inflationsutfall ger marknaden förhoppningar om att Fed vid nästa räntebesked i september ska låta bli ytterligare en höjning.

Hittills har Federal Rserve höjt räntan vid elva tillfällen från mars 2022 till vad som nu är den högsta nivån på 22 år.

TT
/
USA