Miljontals hushåll kan få ett nytt taxeringsvärde vilket kan innebära en räntehöjning.
Miljontals hushåll kan få ett nytt taxeringsvärde vilket kan innebära en räntehöjning. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Villaägare? Så vet du om du drabbas av en skattesmäll 2024

Inför nästa år kan miljontals hushåll få ett nytt taxeringsvärde på bostaden. I en granskning från Skatteverket framgår det hur många som kan komma att få en rejäl skattesmäll.


Under de senaste åren har det mesta i samhället stigit i kostnad. Nu kan nästa smäll vara i antågande då miljontals småhus får förslag på en ny fastighetstaxering för sina bostäder. 

Så många får nytt taxeringsvärde på fastigheten

Anledningen till de höjda taxeringsförslagen är att Skatteverket i en granskning tittat på priserna under åren 2020-2022 som visade på en ökning, vilket nu påverkar taxeringsförslagen inför 2024, oavsett vad som skett under året. Skatteverket redovisar att det rör sig om 2,4 miljoner småhusägare som nu kan komma att få ett nytt taxeringsvärde som innefattar en genomsnittlig ökning på 31 procent, skriver Expressen.  

– Vid förra taxeringen 2021 var det 28 procent av småhusägarna som låg under takbeloppet för den kommunala fastighetsavgiften. Som det ser ut nu kommer 12 procent ligga under takbeloppet, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Expressen.

Han menar att de som ligger ovanför det så kallade takbeloppet inte påverkas av nya taxeringsvärderingar utan att de istället kommer få betala samma kostnad oavsett hur mycket taxeringen på fastigheten än må stiga. 

Detta behöver du tänka på – som småhusägare

De som har en digital brevlåda har fått eller kommer att få ett meddelande där man kan se förslaget på nytt taxeringsvärde för bostaden, uppger Wesslén. De som inte har tillgång till en digital brevlåda får istället hem en pappersblankett. De som får en deklaration ska inkomma med denna till Skatteverket senast den 1 november. 

– Det är en väldigt liten andel som behöver komma in med uppgifter, förklarar han och tillägger: 

– I den bästa av världar korrigerar man bara uppgifterna. Är det något man tycker att vi inte fångat så finns det ett utrymmer att lämna en övrig upplysning. Där kan man beskriva det man tycker är fel. 

Totalt ska det röra sig om omkring 36 000 småhus som kan komma att behöva inkomma med deklarationen.

/