Avstämningen på Ica är inte enbart slumpvis.
Avstämningen på Ica är inte enbart slumpvis. - Foto:  Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

Icas hemliga system – därför blir du kontrollerad i snabbkassan: ”Kommer inte undan”

Om du handlar i snabbkassan eller med självscanning på Ica, så har du säkert råkat ut för en avstämning. Men vad avgör vem som får sin handling kontrollerad?


Nyheter24 har i flera artiklar skrivit om problemet med ökade stölder i matbutikerna, och att det har fått Ica-handlare i hela landet att stänga sina snabbkassor. 

Problemet blev omtalat under sommaren när Anders "Arga snickaren" Öfvergård åkte dit, och dömdes, för att ha stulit kött på Ica Maxi i Värmdö. 

Ica ändrar reglerna för snabbkassorna – kunderna rasar: "Ni är ju inte kloka"

Icas svar om snabbkassorna: "Kan alltid inträffa avstämning"

Eftersom alla Ica-affärer drivs av fristående handlare, är det upp till varje butik att bestämma om de vill ha snabbkassor eller självscanning. 

Handlaren bestämmer också om användandet av snabbkassorna ska vara reglerat genom åldersgräns eller maxantal med varor, och hur kontrollerna av kunderna ska se ut.

Vad är det som avgör om det blir avstämning för en kund som handlat med självscanning eller snabbkassa? 

– Det kan alltid inträffa avstämning när kunder använder våra snabbkassor, säger Henrik Wahlsten, checkout-ansvarig på Ica Sverige till Nyheter24 och fortsätter:

– Hur rutinerna ser ut varierar från butik till butik Butikerna jobbar på olika sätt för att hantera stöldrisken i butikerna, bland annat genom bemanning, uppmärksamhet och i kundmötet.

Lojalitetspoängen avgör hur ofta du blir kontrollerad 

Under rättegången mot Anders Öfvergård vittande en väktare som jobbat i elva år på Ica, varav flera år som självscanningsansvarig. Han gav då detaljerad information om hur kontrollerna går till i matbutiken.

Enligt väktaren har alla Ica-butiker en grundinställning, med avstämning en gång i månaden för alla kunder.  

– Det kommer man inte undan som kund, säger han under rättegången. 

Han berättar vidare att det även finns en lojalitetsprocent i butikerna, som går från 1-7. 

– Och är du högt upp i lojaliteten så är det en delavstämning oftast. Det finns kanske två procents chans att det blir en helavstämning, säger han och fortsätter: 

– Det här är grundinställningarna till alla butiker. Sen kan varje butik ställa in själv om de vill också. 

Kunderna rasar på Icas reklam: "För helvete sluta"

Ica