Anders Arga snickaren Öfvergård
Under rättegången mot Anders "Arga snickaren" Öfvergård så avslöjar väktaren hur Icas system är uppbyggt. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Naina Helén Jåma/TT Bild

Väktarens avslöjande i rättegången mot Anders Öfvergård – de slipper avstämningar på Ica

Anders "Arga snickaren" Öfvergård står åtalad för ringa stöld då han anklagas för att ha tagit tre köttbitar på en Ica Maxi-butik på Värmdö. I rättegången mot Öfvergård vittnar den väktare och butikskontrollant som konfronterade Öfvergård – och då framkommer det fler detaljer om självscanningen och avstämningarna på Ica.


Den folkkära tv-profilen Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, står åtalad för ringa stöld. Rättegången har ägt rum i Nacka tingsrätt, och som Nyheter24 rapporterade om tidigare i veckan så är Öfvergårds advokat ingen mindre än Johan Eriksson. 

Eriksson är en av Sveriges mest framstående försvarsadvokater, och har tidigare jobbat med flera uppmärksammade fall. Han har bland annat varit advokat åt Drottninggatan-terroristen Rahmat Akilov, SD-politikern Kent Ekeroth, journalisterna som gjorde dykningar vid Estonia, en av helikopterrånarna, massmördaren Mattias Flink och en av männen som mördade 12-åriga Adriana.

Anders "Arga snickaren" Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Under Anders Öfvergårds rättegång så vittnar den butikskontrollant, som även jobbar som väktare, om det han menar hände på Ica Maxi den 21 juni, när Öfvergård missade att scanna tre köttbitar.

Det köttet som Anders Öfvergård inte betalade för på Ica Maxi Värmdö, ett par dagar före midsommar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

I ett förhör med väktaren i polisens förundersökningsprotokoll så målar väktaren upp en bild av att Öfvergård var något av ett arbetsmiljöproblem för personalen på Ica Maxi Värmdö.

– Butikschefen sa att jag skulle punktmarkera honom för att vi har haft problem med honom tidigare, berättar väktaren i förhör.  

Väktaren berättar vidare att han följde efter Öfvergård i butiken, och såg hur Öfvergård tog fem stycken köttprodukter. Han hörde sedan hur han bara scannade två av fem produkter.

Efter att Anders Öfvergård hade passerat den sista betalningsmöjligheten så greps han i luftslussen på väg ut till parkeringen. Väktaren kallade på polis. En patrull bestående av tre poliser kom till platsen.

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders "Arga snickaren" Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Väktarens avslöjande under rättegången – så funkar det med självscanning och avstämning på Ica

Prime Crime ligger ljudupptagningar ute från rättegången, och där får vi höra hur väktaren får frågan om hur det här med avstämning fungerar. Kan det hända slumpvis att man testar någon? 

Självscanningen på Ica Maxi Värmdö. Under rättegången berättar väktaren att Ica jobbar efter en lojalitetsprocent där du kan ha från 1-7. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

– Jag kan ju berätta… Dels om du...En gång i månaden så är det alltid en avstämning. Och sen beroende på vilken lojalitetsprocent du har, det finns 1-7, säger väktaren.

En Ica Maxi i Sverige. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT Bild

Under rättegången får väktaren frågan om avstämningen äger rum en gång i månaden för varje kund.

– Ja, det kommer man inte undan som kund. Och är du högt upp i lojaliteten så är det en delavstämning oftast. Det finns kanske två procents chans att det blir en helavstämning, säger väktaren under rättegången.

Enligt väktaren så är grundinställningarna de samma i alla butikerna. Men butikerna kan själva modifiera inställningarna om de önskar. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Väktaren har varit självscanningsansavarig i flera år, och han har jobbat med just Ica i 11 års tid.

– Det här är grundinställningarna till alla butiker. Sen kan varje butik ställa in själv om dom vill också. Jag går mer in på hur programmet fungerar i sin helhet. Jag var ju inte självscanningsansavarig på den där butiken. Jag kan berätta hur grundsystemet är uppbyggt, säger han i rättegången.

Anders Öfvergård greps för att ha stulit mat – har en enorm förmögenhet på flera miljoner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!