Ica-handlarna möts nu i rätten.
Ica-handlarna möts nu i rätten. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Ica-handlare möts i rätten – det här vet vi om insiderhärvan

Rättegången beskrivs som Sveriges största insiderhärva. Tio Ica-handlare misstänks ha tjänat miljoner på olaglig insiderinformation när Ica avnoterades från börsen.


Fakta: Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Förhandlingarna inleds vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september och väntas pågå i nio veckor.

Under tisdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt mot 18 personer som misstänks för insiderbrott när Ica avnoterades från börsen. Tolv är misstänkta för grovt brott och övriga sex för brott av normalgraden.

— Det är ett stort mål. När det gäller insiderbrott är det kanske det största vi har haft, har kammaråklagare Pontus Hamilton tidigare sagt till TT.

Av de arton åtalade är tio Ica-handlare. Med undantag för fyra personer ingår alla i ägarfamiljer kring olika Ica-butiker i sydöstra Sverige.

Huvudåtalad satt i Ica-handlarnas styrelse

Den huvudåtalade misstänks för grovt insiderbrott och ska enligt åtalet ha spridit information om att Ica-handlarnas Förbund, där han satt i styrelsen, som ägde 54 procent av aktierna i Ica Gruppen, skulle lägga ett högt bud på resten av aktierna.

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Hamilton uppger att han är optimistisk kring gällande domar och pekar på att utredningen har samlat in mycket bevisning, bland annat i form av kontoutdrag, sms, mejl och avlyssnade samtal.

Samtliga åtalade i Ica-härvan nekar till brott

Samtliga åtalade nekar till brott.

Göran Blomberg, vd för Icahandlarnas Förbund, säger att processen påverkar Icas varumärke.

"Det är bra att händelserna nu blir juridiskt prövade i domstol. Vi fortsätter bistå processen på det sätt som efterfrågas och några medarbetare från Förbundet och Ica är bland dem som kallats att vittna", säger han i en skriftlig kommentar.

Rättegången lär pågå i nio veckor

Rättegången beräknas pågå under nio veckor. Under den första veckan kommer åklagarens sakframställningar att presenteras. Försvaret håller sina sakframställningar nästa vecka.

TT
/
/
/
Ica