Höga matpriserna vill de flesta undvika. Här är tipsen du bör känna till och vad du ska undvika.
Höga matpriserna vill de flesta undvika. Här är tipsen du bör känna till och vad du ska undvika. - Foto: Fredrik Sandberg /TT

Det ska du undvika när du jämför matpriser – experten: "Lönar sig att..."

I takt med stigande priser på livsmedel har allt fler svenskar börjat vara mer eftertänksamma på vad man spenderar pengar på, så även matvaror. Willys prischef Helena Uusitalo ger tips på vad du bör känna till och vad du ska undvika när du handlar.


Matpriserna i Sverige har under lång tid stigit till nya nivåer. Allt fler hushåll ser över ekonomin och matinköpen för att hitta bästa möjliga pris och således kunna hålla nere utgifterna.

Så pressar du ner dina matkostnader – med superenkla knepet: "Spara tusenlappar"

Prisexperten: "Det du vinner på..."

För många kan det i långa loppet handla om att spara tusenlappar genom att handla mat i en billigare butik med lägre priser. Men vilken butik som har lägst pris varierar och det är svårt att hänga med i vilka priser som gäller i vilka butiker från vecka till vecka. 

I en intervju med Aftonbladet berättar Helena Uusitalo, prischef på Willys, vad du som konsument behöver tänka på och vad du inte ska göra när du jämför matpriserna. 

– Vi handlar ju inte bara varor som är till extrapris, utan lämnar ofta butiken med en hel matkasse. Det du vinner på extrapriserna kan därför ätas upp av resten av inköpen. Så titta inte bara på extrapriserna, utan gör en bedömning av prisnivån i hela butiken, säger hon.

Något som är viktigt för att du ska kunna bilda dig en ordentlig uppfattning om vilken butik som har lägst pris är att inte bara jämföra ett antal varor utan istället titta på hela sortimentet och vad du fyller kassen med. Med det sagt bör du ha koll på kostnaden på de varor du vet att du köper mest och oftast. 

Smarta knepet sänker barnfamiljens matkostnad – med 1 000 kronor i månaden

Jämför rätt produkter med med varandra

Uusitalo berättar även att det inte alltid är den billigaste varan som har lägst pris. 

– Ofta är jämförpriset lägre på varor i stora förpackningar. Det kan alltså löna sig att köpa till exempel ett storpack med köttfärs och frysa in det som inte används till ett senare tillfälle.

Avslutningsvis betonar hon vikten av att inte ställa ett lågprisvarumärke mot ett mer exklusivt.

– Priset på en liknande vara kan variera beroende på till exempel varumärke, innehåll eller ursprungsland. Utgå alltid från dig själv – ibland kan det ju vara värt att betala en extra slant om det är något som är viktigt för dig. Men att våga testa nya märken för att se om du kan hitta en ny prisvärd favorit kan vara ett bra tips, förklarar Helena Uutisalo.

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

Mat
/
/