Konkurrensverket utreder bensinbolag. Arkivbild.
Konkurrensverket utreder bensinbolag. Arkivbild. - Foto: Erik Simander/TT

Bensinbolag kan riskera straffavgift – efter Konkurrensverkets granskning

Konkurrensverket har inlett en tillsynsutredning mot fyra stora bensinbolag, för att undersöka om bolagen bryter mot konkurrenslagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.


På sina hemsidor publicerar bolagen rekommenderade priser, vilket myndigheten nu väljer titta närmare på. Prisangivelserna anses kunna bidra till att bensinbolagen utbyter för mycket information med varandra, vilket skulle kunna påverka konkurrensen.

Enligt Helena Höök vid Konkurrensverket finns det risk för att bolagen krigar om priset i mindre omfattning ifall de känner till varandras strategier kring prissättning.

— Det vi tittar på är om det här kan leda till en samordning mellan bolagen som skulle kunna strida mot konkurrenslagen, säger hon till Ekot.

Om Konkurrensverket kommer fram till att bolagen brutit mot lagen, kan de bland annat bli tvungna att betala en straffavgift.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

1 timme sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

1 timme sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.