Budgetpropositionen för 2024 och höständringsbudgeten för 2023 blir offentliga.
Budgetpropositionen för 2024 och höständringsbudgeten för 2023 blir offentliga. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringens höstbudget 2023: "Fortsatt ekonomisk vinter"

Nu presenteras statsbudgeten för nästa år. Regeringen varnar för en besvärlig situation med hög inflation och lågkonjunktur. "Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Med den högsta inflationen på 30 år, lågkonjunktur och ett svårt säkerhetsläge befinner sig Sverige i en besvärlig situation, anser regeringen.

"Regeringen prioriterar att bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Den ekonomiska tillväxten bedöms fortsatt vara svag även 2024, och Sverige går in i lågkonjunkturen med en högre arbetslöshet i jämförelse med många andra europeiska länder, skriver regeringen.

Höstbudget 2023

Budgeten är återhållsam för att inflationen ska bekämpas, enligt regeringen. Satsningarna landar på 39 miljarder kronor. Dessa tas från "reformutrymmet", det vill säga de behöver inte betalas med skattehöjningar eller besparingar i andra delen av budgeten. Totalt omfattar statsbudgeten runt 1 200 miljarder kronor.

Regeringen uppger att man stärker rättsväsendet och försvaret och "återupprättar" arbetslinjen. Det största enskilda budgetförslaget är ett nytt jobbskatteavdrag som kostar 11 miljarder kronor.

Kriminalvården och Säpo stärks och försvaret får pengar för det kommande medlemskapet i Nato.

Nedskärningar

Regeringens besparingar består av pausad uppräkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt (12 miljarder), färre introduktionsjobb och matchningstjänster (2,1 miljarder), att statsförvaltningen bantas med färre myndigheter (1,1 miljarder) samt att anslag till kommunsektorn dras ned (4,6 miljarder). Man tar även bort nedsättningen av arbetsgivaravgifter för 15-18-åringar med 1 miljard. Totalt handlar det om cirka 20 miljarder kronor.

"Det ekonomiska läget är utmanande, men Sverige har alla förutsättningar för att ännu en gång hantera en svår tid", säger Svantesson.

TT
/
/
stats