Bernard Arnault, en av världens rikaste män, misstänks för penningtvätt. Arkivbild
Bernard Arnault, en av världens rikaste män, misstänks för penningtvätt. Arkivbild - Foto: JACQUES BRINON AP/TT

Champagnemiljardären misstänkt för penningtvätt

Den franske mångmiljardären Bernard Arnault, världens näst rikaste man, utreds för misstänkt penningtvätt. Det handlar om affärer med fastigheter på den exklusiva skidorten Courchevel, med ryssen Nikolaj Sarkisov.


Utredningen av de misstänkta fastighetsaffärerna inleddes redan i fjol, rapporterar den franska tidningen Le Monde med hänvisning till åklagarmyndigheten i Paris.

Enligt tidningen köpte Bernard Arnault – som leder det Parisbaserade champagne- och lyximperiet LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton – ett antal fastigheter i Courchevel av Nikolaj Sarkisov 2018. Arnault ska enligt misstankarna ha betalat 20 miljoner euro via mellanhänder till ryssen, som därmed gjorde en beräknad vinst på cirka 2 miljoner euro på affären.

Transaktionen har utförts på ett sätt som döljer den egentliga köparen, det vill säga Arnault, rapporterar Le Monde med hänvisning till utredningen.

Åklagarmyndigheten i Paris vill inte kommentera misstankarna. Och enligt Le Monde säger personer som står Arnault nära att affärerna gjordes inom ramen för vad som är tillåtet enligt lag.

I LVMH:s portfölj ingår bland annat varumärken som Christian Dior, Louis Vuitton och Moët & Chandon.

Bernard Arnaults förmögenhet är beräknad till 167 miljarder dollar av Bloomberg, vilket gör honom till världens näst rikaste man efter Tesla-grundaren Elon Musk, med en förmögenhet på 232 miljarder dollar.

TT
/
/