Att få vardagslivet och ekonomin att gå ihop efter en separation kan vara tufft för många.
Att få vardagslivet och ekonomin att gå ihop efter en separation kan vara tufft för många. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Janerik Henriksson/TT

Det måste du göra efter skilsmässan – ekonomen: "Inget tabu"

Att gå igenom en skilsmässa är tufft för alla inblandade. En ny verklighet skapas och tuffare blir det att få ekonomin att gå ihop om det finns barn i familjen. SEB:s Américo Fernández berättar för Aftonbladet vad man måste tänka på och göra.


De par som går igenom en skilsmässa går ofta igenom en tuffare period rent emotionellt. Men en annan sak som också påverkas är när hushållet plötsligt endast består av en inkomst. Då kan det plötsligt bli kärvare och tuffare att få lönen att räcka till en hel månad.

Förälder? Här är bidraget som kan ge dig 26 000 om året

Américo Fernández: "Diska av ekonomin"

SEB:s privatekonom Américo Fernández berättar i en intervju med Aftonbladet hur en separation eller skilsmässa kan påverka ens ekonomi, framför allt om man har barn.

– Människor som separerar lyckas ändå göra det bra. Mitt generella råd är att försöka diska av ekonomin så snabbt som möjligt. När man är överens om det så kan man fixa annat, som att hantera hämtningar och lämningar. 

Enligt Fernández kan man ibland behöva tänka om gällande sin privatekonomi för att få livet att gå ihop på en inkomst. Plötsligt uppstår en ny verklighet som man ska finna en vardag i, vilket innebär andra prioriteringar.

– Man ska inte sätta den kortsiktiga ekonomiska ambitionen över det långsiktiga ekonomiska överlevandet. Man måste vara ärlig med sig själv och prata med barnen om det. För de flesta är det en övergående fas, att anpassa sig till den nya verkligheten.

Så mycket kan kostnaderna öka om du skiljer dig – och så kan du förbereda dig

Våga be om hjälp: "Inget som är tabu"

SEB:s privatekonom framhäver också vikten av att våga be om hjälp för att få vardagslivet med barn att gå ihop. Ett stort skyddsnät är något som kan ha en stor betydelse i tuffare tider som man kan upplevas vid en separation. 

– Sen kan man ta tillvara på trygghetsnätverk, alltså familj och vänner. Det kan ha en stor betydelse när det blir en tuff period för alla involverade. Man ska inte skämmas över att be om hjälp, om det så handlar om pengar eller hur man löser hämtningar och lämningar. Många har gått igenom exakt samma sak, för det är väldigt vanligt förekommande. Det är inget som är tabu på något sätt, förklarar han. 

/