Biltema har fått ett strafföreläggande om att böta 25 000 kronor.
Biltema har fått ett strafföreläggande om att böta 25 000 kronor. - Foto: Stella Pictures & Jon Olav Nesvold

Biltema sålde kläder med farliga kemikalier – tvingas böta

Varuhuskedjan Biltema har ålagts att betala böter för att ha sålt kläder som innehaft miljöfarliga kemikalier, det framgår i ett strafföreläggande som Nyheter24 tagit del av.


Varuhuskedjan Biltema har hamnat i klammeri med rättvisan. Detta efter att Åklagarmyndigheten utfärdat en företagsbot på grund av att man man brustit vid hanteringen av miljöfarliga ämnen. Detta då man i Göteborg, under åren 2019-2021, sålt stövlar och byxor med för höga halter ftalater och klorparaffiner, skriver nyhetsbyrån Siren.

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

Biltema tvingas böta – sålde kläder med kemikalier

I strafföreläggandet, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att händelsen ska ha bidragit till att ”ett okänt antal” stövlar innehaft de miljöfarliga kemikalierna som överstigit mer än de tillåtna gränsvärdena.

Utöver det skriver även Åklagarmyndigheten att bolaget inte tagit risken i beaktning att ämnena förekommit i produkterna.

Nu har Biltema ålagts att betala en företagsbot om 25 000 kronor. I händelse av att de inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren komma att väcka åtal och få ärendet prövat i en domstol istället.

/