I en intervju med TV4 berättar Academic Works vd var svenska ungdomar helst vill arbeta.
I en intervju med TV4 berättar Academic Works vd var svenska ungdomar helst vill arbeta. - Foto: Anders Wiklund/TT & Johan Nilsson/TT

Företagen som svenska ungdomar helst vill jobba på: "Coola bolag"

Efter år av studier på universitet och högskolor är det dags för tusentals unga akademiker att söka sig ut i arbetslivet. Och vissa företag är populärare än andra att vilja jobba på.


Den 16 oktober stänger ansökningarna till landets universitet och högskolor. De personer som är färdiga med sina studier ska istället kliva in i arbetslivet. Men vad vill egentligen unga akademier helst jobba med?

I en intervju med TV4 berättar Academic Works vd, Peter Knutsson Frejd, att årets trend är att söka stabilitet och trygghet snarare än något annat. 

– Det är viktigare än någonsin. Man blir erbjuden en trygg anställning och det finns en solid ekonomi. Men det finns andra saker som drar också och det är att man arbetar med grön omställning, man är innovativa och ligger i framkant, säger han. 

Här är utbildningarna du INTE ska söka – sämre chans till jobb

10 bolag ungdomar helst jobbar på

Av de bolag som finns med på listan över de populäraste arbetsplatserna är många i framkant i sin bransch. Något Knutsson Frejd tycker är häftigt är att även statliga bolag och industrier finns med på listan.

– Det är verkligen årets trend! Vi ser de statliga bolagen, tung industri, som tagit sig in. Det är väldigt häftigt.

  1. Spotify
  2. Google
  3. Ikea
  4. Volvo Group
  5. Apple
  6. Volvo Cars
  7. Microsoft
  8. Samsung
  9. Polestar 
  10. PwC

Att de bolag som ligger i topp befinner sig där är ingen nyhet, menar Knutsson Frejd.

– De har hängt där väldigt länge. Topp tre är tre jättestarka varumärken. Det är coola bolag med stark kultur. I vissa länder är Spotify mer känt än Sverige, förklarar han.

Här är utbildningarna att söka – med stor chans till jobb och 37 500 i lön

/