Vissa utbildningar är mer populära än andra vilket kan skapa konkurrens när det är dags att söka jobb.
Vissa utbildningar är mer populära än andra vilket kan skapa konkurrens när det är dags att söka jobb. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Här är utbildningarna du INTE ska söka – sämre chans till jobb

Snart stänger ansökningarna till landets universitet och högskolor. Vissa utbildningar är mer populära än andra, vilket kan leda till hög konkurrens när det är dags att söka arbete.


Snart stänger ansökningen till universiteten och högskolornas utbildningar. Den sista ansökningsdagen är den 16 oktober och då ska platserna börja fördelas. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om utbildningar med stor chans till jobb och hög lön, det kan du läsa om här

Sex jobb med hög konkurrens  

Flera branscher är mer populära än andra att söka sig till. Anledningen till den höga konkurrensen är, enligt myndigheten, då fler söker sig till utbildningarna. Det innebär att desto fler som söker sig åt en specifik bransch med begränsat antal arbeten, desto större konkurrens om varje jobb.

– En universitets- och högskoleutbildning är viktig för att vara motståndskraftig när konjunkturen viker som i nuläget, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande. 

Arbetsförmedlingen har listat sex branscher och jobb där konkurrensen väntas vara hög när kandidatutbildningar på tre år är slut, 2026. 

  • Fastighetsmäklare
  • Fotografer
  • Grafiska formgivare
  • Marknadsanalytiker och marknadsförare
  • Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
  • Redovisningsekonomer

– Om man är osäker på vad man ska studera kan det vara bra att välja en bred utbildning. Då går det ofta under utbildningens gång att välja mellan flera inriktningar och man har även på arbetsmarknaden sedan större möjlighet att röra sig mellan yrken, säger John Andersson

Här är jobben med månadslön på över 44 000 – och kort utbildning

/
/